Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Domain Rating of afgekort DR behoort tot de voornaamste meetpunten in de Ahrefs methodiek die in vrijwel al hun rapporten terugkeert. Het geeft aan hoe sterk het backlink profiel van een website is wat betreft het aantal en kwaliteit. De score wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. Ondanks dat de DR geen letterlijke inkijk geeft in de daadwerkelijke waarde die Google toewijst aan de website is het voor een SEO bureau een snelle indicatie van de waarde die een website kan doorsturen door middel van een backlink. Wat is Domain Rating en wat kun je met deze informatie?

Definitie Rating

De Ahrefs Domain Rating is een analyse methode om de kwaliteit van het backlink profiel te bepalen, wat weer gebruikt kan worden bij zoekmachine optimalisatie. De score van 0 tot 100 is gebaseerd op een logaritmische schaal, wat betekent dat de afstand tussen 77 en 78 veel groter is dan tussen 27 en 28. Hoe hoger de DR score wordt, hoe moeilijker het wordt om bij een hogere score verder te verbeteren.

Hoe wordt de DR berekend?

Dit zijn de afwegingen die gebruikt worden in de Ahrefs Domain Rating:

  • Het aantal unieke domeinen dat minimaal één dofollow link hebben naar de website van de bestemming.
  • Wat de DR waardes van een bron websites zijn.
  • Naar hoeveel unieke domeinen deze sites linken.
  • De scores worden op een dynamische schaal van 0 tot 100 geplaatst.

De Ahrefs Rank deelt alle websites in op basis van de ruwe Domain Rating waardes. AR is daarmee minder gespecificeerd dan de DR rating. De situatie op de sites die linken zal van invloed zijn op de score van de bestemming. Stel; er komen veel nieuwe backlinks bij op de bronsite, dit heeft dan een limiterende factor op de Domain Rating score van de bestemming. Minder links vanuit een domein hebben in principe meer waarde dan domeinen die erg veel links bezitten. Naast de directe koppelingen naar een website wordt er ook gekeken hoe de sites die linken omgaan met hun koppelingen, en de kwaliteit van deze links. Dit betekent dat on-page optimalisatie alleen niet voldoende is om een hoge score te behalen. 

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z