Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Placeholder is een tijdelijke tekst, afbeelding of ander mediatype dat gebruikt wordt wanneer de definitieve content nog niet voltooid of beschikbaar is. Een bekend voorbeeld is de Lorem Ipsum tekst die vaak in grafisch ontwerp wordt gebruikt. Wat is Placeholder en hoe wordt deze content soms toch zichtbaar of hoorbaar voor de eindconsument?

Wat is Placeholder?

Een typisch voorbeeld van Web 1.0 design is de “Under Construction” pagina, waarbij deze tekst vaak gepaard gaat met het bekende verkeersbord, met of zonder GIF animatie. Dit is een Placeholder, een tijdelijke invulling tot de echte content gereed is. Later zijn (de meeste) webdesigners gestopt met de publicatie van tijdelijke pagina’s, en plaatsen nu pagina’s pas zichtbaar online wanneer ze voltooid zijn. Het gebruik van tijdelijke content maakt het ontwerpen van een layout eenvoudiger. Omdat verschillende media op een pagina vaak niet op hetzelfde moment gereed zijn biedt Placeholder content een tijdelijk alternatief.

Andere vormen van tijdelijke content

Naast Placeholder is er ook Input Place, een term die gebruikt wordt om tijdelijke code aan te duiden die bij programmeren van toepassing is. Dit is aan de zijde van de programmeur, aan de kant van de gebruiker is er Input Holder, dit is een tijdelijke tekst die in een invoerveld te zien valt bij het invullen van een online formulier. Deze tijdelijke tekst kan beschrijvend zijn, zoals een aanvullende uitleg of een voorbeeld tekst. Denk aan “vul hier je naam in” of “straatnaam en huisnummer”.

Tijdens de productie van films wordt de muziek vaak op het laatst toegevoegd. Om de timing en de sfeer van een scène te bepalen wordt er doorgaans gebruik gemaakt van tijdelijke muziek. Dit wordt een ‘scratch track’ of ‘temp music’ genoemd, wat ook een soort Placeholder is. Soms raken filmmakers zo gewend aan deze tijdelijke muziek dat ze uiteindelijk niet meer vervangen worden. In film trailers die verspreid worden voordat de film voltooid is wordt vaak gebruikt gemaakt van eerdere filmscores.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z