Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Placeholder is een tijdelijke tekst, afbeelding of ander mediatype dat gebruikt wordt wanneer de definitieve content nog niet voltooid of beschikbaar is. Een bekend voorbeeld is de Lorem Ipsum tekst die vaak in grafisch ontwerp wordt gebruikt. Wat is Placeholder en hoe wordt deze content soms toch zichtbaar of hoorbaar voor de eindconsument?

Wat is Placeholder?

Een typisch voorbeeld van Web 1.0 design is de “Under Construction” pagina, waarbij deze tekst vaak gepaard gaat met het bekende verkeersbord, met of zonder GIF animatie. Dit is een Placeholder, een tijdelijke invulling tot de echte content gereed is. Later zijn (de meeste) webdesigners gestopt met de publicatie van tijdelijke pagina’s, en plaatsen nu pagina’s pas zichtbaar online wanneer ze voltooid zijn. Het gebruik van tijdelijke content maakt het ontwerpen van een layout eenvoudiger. Omdat verschillende media op een pagina vaak niet op hetzelfde moment gereed zijn biedt Placeholder content een tijdelijk alternatief.

Andere vormen van tijdelijke content

Naast Placeholder is er ook Input Place, een term die gebruikt wordt om tijdelijke code aan te duiden die bij programmeren van toepassing is. Dit is aan de zijde van de programmeur, aan de kant van de gebruiker is er Input Holder, dit is een tijdelijke tekst die in een invoerveld te zien valt bij het invullen van een online formulier. Deze tijdelijke tekst kan beschrijvend zijn, zoals een aanvullende uitleg of een voorbeeld tekst. Denk aan “vul hier je naam in” of “straatnaam en huisnummer”.

Tijdens de productie van films wordt de muziek vaak op het laatst toegevoegd. Om de timing en de sfeer van een scène te bepalen wordt er doorgaans gebruik gemaakt van tijdelijke muziek. Dit wordt een ‘scratch track’ of ‘temp music’ genoemd, wat ook een soort Placeholder is. Soms raken filmmakers zo gewend aan deze tijdelijke muziek dat ze uiteindelijk niet meer vervangen worden. In film trailers die verspreid worden voordat de film voltooid is wordt vaak gebruikt gemaakt van eerdere filmscores.

Lorem ipsum als placeholder

De meeste bekende placeholder in tekstverwerking is de ‘Lorem ipsum’ tekst. Hoewel de inhoud van deze tijdelijke tekst is gebaseerd op een boek van Cicero uit 45 voor Christus, is de inhoud verbasterd tot woorden en zinnen die geen betekenis hebben. Dit is opzettelijk gedaan om wel de structuur van een tekst te visualiseren zonder inhoudelijk af te leiden van de layout. Deze placeholder wordt gebruikt in diverse tekstverwerkers en Content Management Systemen als standaard fragment. Slordige web designers laten regelmatig dergelijke tekstblokken staan bij online publicatie.

Wilhelm Scream

De meest bekende placeholder in audio design is de ‘Wilhelm Scream’. Het betreft een geluidsfragment uit de film ‘Distant Drums’ uit 1951. In deze film werd een soldaat gegrepen door een krokodil. Geluidstechnicus Ben Burtt hoorde dat deze schreeuw ook in andere films werd gebruikt zoals ‘The Charge at Feather River’ uit 1953. Het placeholder fragment werd officieel ‘man being eaten by alligator’ genoemd maar Burtt kwam met de naam Wilhelm, een karakter uit de film uit 1953. Hij verwerkte dit geluid zelf in ‘Star Wars’ uit 1977 en het zou als grap door veel filmmakers gebruikt worden.

Menselijke placeholders

In de filmindustrie wordt regelmatig gebruik gemaakt van stand-ins. Dit zijn personen die op de plek staan waar acteurs tijdens de opnames gefilmd worden. Deze ‘placeholder’ personen worden gebruikt om de positie van de camera en lampen te bepalen, ze zijn niet te zien in de uiteindelijke productie. Stand-ins worden regelmatig verward met stuntmensen of body doubles, dit zijn personen die wel in beeld komen maar de rol innemen van de acteur.

Placeholder in het digitale tijdperk

Het gebruik van placeholders zet zich onverminderd voort in digitale media. Je zou zelfs kunnen stellen dat het vaker wordt toegepast omdat het zo eenvoudig is om te vervangen. Zo kan een tijdelijke videoclip in een montagepakket gebruikt worden om beeldmateriaal dat nog gefilmd moet worden te vervangen. Later kan het uiteindelijke bestand worden gekozen. Een soortgelijke manier van bewerking is het gebruik van placeholder content in een lagere kwaliteit. De lagere resolutie bestanden kunnen sneller bewerkt worden in de computer, als de gewenste aanpassingen uitgevoerd zijn zal de uiteindelijke versie berekend worden op basis van de hoge kwaliteit elementen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z