Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Een Micropayment is een vorm van betalen met kleine bedragen. Meestal betreft het betalingen online. Het maakt financiële transacties laagdrempelig voor de klant, het gaat wel gepaard met kosten die voor deze transacties berekend worden. Deze kosten zullen door de aanbieder betaald worden, waarmee het doorgaans geen winstgevende transactie zal zijn. Wat is een Micropayment en waarom zou een bedrijf verlies accepteren op financiële transacties?

Wat is Micropayment?

De betekenis van een Micropayment ligt niet vast. Het betreft kleine betalingen, al is er geen officieel limiet gesteld aan het bedrag. Hoewel het concept bestaat sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw, is het pas in het tweede decennium van deze eeuw populair geworden. PayPal kan gezien worden als Micropayment systeem, al kan deze online dienst ook gebruikt worden voor hogere bedragen. PayPal beschouwt bedragen onder vijf Britse Pond als Micropayments, terwijl Visa 22 Australische dollars als bovengrens hanteert.

Gratis voor 1 cent

Een bekende vorm van Micropayments is een ‘gratis’ proefabonnement. Een nieuwe klant kan bijvoorbeeld een maand lang gratis een abonnement krijgen. Om de betaalinformatie te verifiëren wordt er eenmalig 1 cent van de rekening afgeschreven. Soms wordt deze cent retour gestort maar niet altijd. De aanbieder betaalt de transactiekosten in de hoop dat de nieuwe klant lid blijft na de proefperiode.

Tikkie

Het betaalsysteem iDeal is populair in Nederland, een voorwaarde is dat de verkopende partij de kosten voor bemiddeling op zich neemt. Tikkie is een Micropayment applicatie voor consumenten waarbij het mogelijk is om gratis geld te delen met bekenden. Bijvoorbeeld bij een betaling in de horeca waarbij vrienden de rekening splitsen. ABN AMRO neemt in dit geval de kosten voor hun rekening. Voor de zakelijke versie rekenen ze wel een tarief. Bedrijven als Mollie rekenen gemiddeld tussen 25 en 35 cent per transactie. Dit is ook een reden dat sommige retailers of dienstverleners liever niet laten pinnen voor geringe betalingen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z