Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Uploaden is het versturen van data naar een ander systeem zoals een server of client, waar een kopie van het originele bestand wordt opgeslagen. Het is daarmee het tegenovergestelde van downloaden, het proces waarbij data juist vanaf een externe locatie lokaal wordt opgeslagen. Niet alle data wordt bewust geüpload, er kan ook informatie verzameld worden zoals het inladen van cookies uit de cache op een computer. Wat is uploaden en wordt dit toegepast?

Definitie uploaden

Wanneer je een foto op Facebook wilt publiceren wordt deze vanaf de bron (bijvoorbeeld een computer of smartphone) geüpload naar de bestemming (Facebook). Afhankelijk van de persoonlijke instellingen wordt deze kopie zichtbaar gemaakt voor iedereen, alleen voor vrienden of alleen voor de persoon die de foto heeft verzonden. Ook bijvoorbeeld een onkostendeclaratie die je ingescand moet uploaden naar de verzekeraar wordt op dezelfde wijze verzonden.

Upstream en downstream

Uploaden wordt ook wel upstream genoemd, en downloaden heet downstream. Nog steeds wordt er door aanbieders van internet nadruk gelegd op de downstream snelheid. Dit is bijvoorbeeld relevant voor hoge kwaliteit internet video’s die via streaming worden gedownload. Bij het uploaden van een video is de upstream snelheid van belang evenals bij een video chat. Bij glasvezelverbindingen is deze snelheid meestal gelijk, bij oudere systemen zoals coax en adsl is dat meestal niet het geval.

Cloud opslag

De meeste aanbieders van cloud opslag voor data bieden de mogelijkheid om van alle foto’s automatisch een backup te maken. Wanneer je een mobiele dataverbinding met een limiet gebruikt kan dit veel data kosten. Met name gratis aanbieders bieden vaak een relatief hoge uploadsnelheid maar juist een lage download snelheid, om de verkoop van betaalde (en snellere) abonnementen te stimuleren.

Automatische uploads

Met cookies en trackers wordt er ook data geüpload zonder dat hiervoor iedere keer toestemming wordt verleend. Dit is (als het goed is) eenmalig toegestaan door een overeenkomst te accepteren. Deze data kan bestaan uit anonieme gebruikersinformatie of uit gepersonaliseerde data. De nieuwe privacywetgeving in de EU is op het gebied van informatie uploaden aangescherpt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z