Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Word Count betekent letterlijk Aantal Woorden. Deze informatie kan worden gebruikt om te bepalen hoeveel woorden er in een tekst staan. Dit kan van belang zijn om tijdschriften invulling te geven, om de gemiddelde leestijd van een document te bepalen, of om de waarde voor zoekmachines te verbeteren. Naast woorden tellen zijn er ook andere manieren om een tekstdocument te ontleden zoals unieke woorden en het aantal karakters. Wat is Word Count en zijn alle teksten hier geschikt voor?

definitie Word Count

In de meeste tekstverwerkers is een Word Count functie aanwezig. Zo kun je snel zien uit hoeveel woorden een document bestaat. Dit zegt uiteraard niet alles over een tekst. Bij een boek zal de lettergrootte bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in het aantal pagina’s. Ook het aantal karakters kan sterk afwijken op basis van korte of juist lange woorden. Het geeft wel een indicatie van de gemiddelde leestijd, of bij gesproken tekst (voor bijvoorbeeld een voice-over) de tijdsduur om de tekst uit te spreken. Niet alle documenten zijn even eenvoudig te tellen. Een Word Count bij een PDF bijvoorbeeld, ook op HTML pagina’s online is niet zomaar een Word Count toe te passen. Wanneer de tekst te kopiëren is, en vervolgens wordt geplakt in een tekstverwerker is het wel mogelijk. Bij scans en dergelijke documenten zal er eerst OCR toegepast moeten worden om een afbeelding naar tekst te converteren.

Woorden tellen voor SEO

Bij zoekmachine optimalisatie is het aantal woorden op een pagina ook van belang voor de ranking in zoekmachines. Zo wordt er niet alleen gekeken naar specifieke zoekwoorden, maar ook naar de spreiding van unieke woorden en de totale lengte. Hoewel het zoekmachine algoritme aan verandering onderhevig is, geldt over het algemeen dat langere (1000+ woorden) teksten beter scoren. Daarnaast dient het aantal instanties dat een specifiek zoekwoord voorkomt bij voorkeur tussen 0,5% en 2,5% te liggen. Dit zijn overigens geen harde cijfers, overmatig gebruik van zoektermen kan wel tot een lagere ranking leiden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z