Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een weblog is een collectie publicaties die normaal gesproken in omgekeerd chronologische volgorde worden weergegeven. Een web log of ‘blog’ zoals het vaak genoemd wordt, is doorgaans een collectie artikelen of ander soort content over een centraal thema. De kwaliteit en actualiteit per blog kan enorm verschillen, in praktijk is de standaard ten opzichte van de kwaliteit en neutraliteit ‘losser’ dan van journalistieke publicaties verwacht wordt. Wat is een weblog en wat zijn de toepassingen van dit soort pagina’s?

Definitie weblog

Weblogs komen voort uit ‘threads’, conversaties die aan het begin van de jaren negentig populair waren op BBS’en. Threads worden nu nog steeds toegepast in de vele fora op het internet. De weblog was tot pakweg 2010 doorgaans een collectie publicaties gemaakt door één persoon. Diensten zoals Blogger hebben het gebruik van persoonlijke archieven populair gemaakt bij het grote publiek. Ty Inc. was in 1995 een pionier met deze vorm door een online dagboek op hun bedrijfspagina te publiceren. Hoewel de term opgedeeld kan worden in ‘web’ en ‘log’ is de afgekorte versie ‘blog’ meer bekend bij het grote publiek. Het is dus geen samentrekking van ‘we blog” ofwel ‘wij bloggen’.

Moderne blogging

De meest gangbare vorm van een weblog is een persoonlijk getint online dagboek met doorgaans een specifiek onderwerp als uitgangspunt. In het laatste decennia zijn er steeds meer blogging communities / netwerken ontstaan waarin meerdere personen content publiceren, in de traditionele omgekeerd chronologische vorm met de laatste updates als bovenste item. Met name nieuwswaardige thema’s zoals politieke blogs en technologie blogs lenen zich goed voor dit soort content. Zo was er een politieke affaire in 2002 die politieke blogging voor het voetlicht heeft gebracht. Naast tekst wordt er ook veel gebruikt gemaakt van afbeeldingen en video, vaak is er een optie om reacties achter te laten als interactief element.

Social media is voor een groot deel gebaseerd op de weblog, met als voornaamste aanpassing een centrale tijdlijn waarin individuele tijdlijnen samengevoegd worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z