Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Interactie betekent dat er een wederzijdse actie plaatsvindt tussen personen, dieren of objecten. Deze acties kunnen zowel fysiek als verbaal van aard zijn. Er is sprake van beïnvloeding met als doel een resultaat tot stand te brengen. Wat is interactie en op welke wijze wordt dit toegepast in webdesign?

Definitie interactie

Als iemand een hand geeft aan, of knikt naar een ander persoon dan is er sprake van interactie. Twee personen komen in contact met elkaar. In het dagelijks leven zijn er veel van dit soort interacties die van belang zijn om cohesie in de samenleving in stand te houden. Daarbij is er sprake van sociale en culturele normen en gedragsregels binnen gemeenschappen.

Door interactie tot stand te brengen zal er een reactie plaatsvinden. Als iemand een knop omzet dan gaat er bijvoorbeeld een lamp aan. Als een hondeneigenaar ‘poot’ zegt dan geeft de hond een pootje. Het resultaat van interactie is daarmee sterk bepaald door de regels die vooraf gesteld worden. Als de kabels niet juist zijn aangesloten dan blijft het donker, als de hond niet weet wat de verwachting is dan zal deze niet automatisch een pootje geven.

UI ontwerp

De letters ‘UI’ staan voor User Interface wat ook wel gebruikersinterface wordt genoemd. Naast UI wordt ook de term UX genoemd wat staat voor User Experience ofwel gebruikerservaring. Websites zijn net als computerspellen per definitie interactief, door te klikken wordt een actie in werking gesteld. De wijze waarop deze interactie plaatsvindt moet intuïtief zijn voor de gebruiker zodat het doel bereikt kan worden. Denk aan het opzoeken van informatie of het plaatsen van een bestelling. De aanbieder van de website zal ook doelen stellen die niet altijd direct overeen zullen komen met de doelstellingen van de gebruiker. UI ontwerp legt de koppeling tussen grafische vormgeving en programmeren (frontend en backend).

Interactieve methoden en manipulatie

Gokverslaving bestaat omdat de spellen ontworpen zijn om het menselijk brein te ‘hacken’. Neurolinguistisch programmeren is een vorm van manipulatie om iemand te beïnvloeden. In marketing wordt interactie gebruikt om consumenten tot actie aan te zetten, soms op manipulatieve wijze of zelfs misleidend.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z