Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Google Afbeeldingen is een specifieke zoekpagina die alleen afbeeldingen weergeeft in de zoekresultaten. Bij de afbeelding wordt ook de bron genoemd, het is mogelijk om zo direct naar de website te gaan waar de afbeelding vandaan komt. Wat zijn Google Afbeeldingen en wat heeft Jennifer Lopez hiermee te maken?

Definitie Google afbeeldingen

In 2001 was er een enorme behoefte aan fotomateriaal van zangeres en actrice Jennifer Lopez die tijdens een evenement in een groene jurk van Versace gekleed was. Er werd zoveel gezocht naar deze foto’s dat Google besloot een speciale tab voor afbeeldingen toe te voegen aan de standaard zoekresultaten. Naast J-Lo in het groen werden 250 miljoen andere afbeeldingen in dat jaar geïndexeerd.

Auteursrecht en bron

Er wordt veel beeldmateriaal gekopieerd zonder auteursrechten te betalen, of foto’s worden gebruikt om andere afbeeldingen mee te maken. Met de Reverse Image Search functie die in 2011 werd geïntroduceerd is het mogelijk de bron van een afbeelding op te zoeken. Om te voorkomen dat beeldmateriaal in hoge kwaliteit van websites wordt gekopieerd is de link naar de volledige resolutie versie sinds 2018 verwijderd. Dit was een gevolg van een overeenkomst met Getty Images, de grootste aanbieder van rechtenvrije fotografie. De zoekresultaten zijn te filteren op criteria als tekeningen, foto’s, kleur of zwart-wit en rechtenvrij materiaal.

Zoeken op afbeelding

Naast zoeken op basis van zoekwoorden is het ook mogelijk om te zoeken met een afbeelding. Zo kun je niet alleen dezelfde afbeelding vinden op andere websites, maar ook gerelateerde content. Bijvoorbeeld een foto van een bekend persoon, of een product waar je naar op zoek bent. Toch springt de Google Afbeeldingen functie niet echt in het oog, veel mensen weten niet eens dat deze tab bestaat. Om een Reverse Image Search uit te voeren moet je nog dieper graven.

Hoewel Google Afbeeldingen zou kunnen concurreren met een visueel social media platform als Pinterest, lijkt Google naast de overeenkomst met Getty Images weinig commerciële doelen met deze functie na te streven.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z