Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Internet Explorer is een internet browser van Microsoft die in 1995 gelanceerd werd, en tot op heden nog in beperkte mate gebruikt wordt. Op het hoogtepunt had deze browser ongeveer 95% marktaandeel in handen. Wat is Internet Explorer en hoe verschilt de opvolger Edge van het vorige product?

Wat is Internet Explorer?

In 2003 waren diverse versies van IE goed voor 95% van alle gebruikte browsers ter wereld. Alternatieve browsers moesten samen een schamele 5% delen. Deze monopoliepositie werd niet zomaar geaccepteerd, Microsoft werd gedwongen om niet langer Internet Explorer als standaard browser te installeren op het eveneens populaire Windows besturingssysteem. In 2019 zouden IE en de opvolger Edge samen nog slechts ruim 3% van de markt in handen hebben. Naast de juridische restricties komt dit ook door de opkomst van mobiele apparaten, voor de meeste populaire systemen van Google en Apple is Internet Explorer van Microsoft nooit uitgebracht.

Van Internet Explorer naar Edge

In 2017 werd aangekondigd dat Edge de standaard browser zou worden voor Windows 10 systemen. Daarmee is Internet Explorer 11 de laatste versie. De oude IE wordt nog wel gebruikt op Enterprise Edities. Sinds 2016 wordt alleen IE11 nog officieel ondersteund, uitgebreide ondersteuning voor IE10 zou in 2020 gestaakt worden. Edge werd in 2015 uitgebracht voor zowel Windows 10 als voor de Xbox spelcomputer. Later zouden versies voor Android, iOS en Mac volgen. De eerste versie werd ontwikkeld op basis van de EdgeHTML engine, later zou de browser op basis van Chromium opnieuw worden gebouwd.

Het einde van Microsoft browsers

Hoewel Internet Explorer van Microsoft nog steeds op veel systemen beschikbaar is, speelt deze browser niet langer een rol van betekenis. Gebruikers op Windows computers hebben over het algemeen genomen wat meer kennis van computers, en zijn in staat een alternatieve browser als Chrome te installeren. Omdat Microsoft de strijd om een duurzaam marktaandeel in smartphones moest staken, verloor het ook een groeiend platform.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z