Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Embargo staat voor een economisch politiek verbod op handel met een specifiek land. Daarnaast wordt het ook gebruikt om een tijdelijk verbod op publicatie in de pers aan te duiden, of het beperken van informatie tot een specifieke groep. Wat is Embargo en hoe wordt deze term toegepast in verschillende situaties?

Definitie Embargo

De betekenis van Embargo is behoorlijk ruim. Zo is er een Handelsembargo, een Nieuwsembargo, Embargo’s bij een productlancering, of bij het waarnemen van een specifiek dier of object. Dit zijn de vier meest voorkomende vormen van een Embargo:

1. Politiek

Wanneer een regering in conflict komt met een andere regering, dan kan er een (tijdelijk) handelsverbod van kracht zijn. Stel; de Amerikaanse regering wil de Republiek van China onder druk zetten omdat ze het niet eens zijn bepaalde handelingen vanuit de Chinese regering. Ze kunnen dan besluiten om de invoer van smartphones tijdelijk te verbieden. De aanleiding en de sanctie hebben overigens niet altijd direct betrekking op elkaar.

2. Nieuws

Wanneer een organisatie een nieuwtje naar buiten wil brengen, maar het exacte tijdstip wil bepalen kan er besloten worden om hiervoor een Nieuwsembargo in te stellen. Zo kan de informatie alvast gedistribueerd worden zonder directe publicatie van deze informatie.

3. Bescherming

Wanneer een ontdekking wordt gedaan, bijvoorbeeld een nest van een zeldzame vogel, kan worden besloten om deze informatie niet publiekelijk te maken. De gevolgen van bekendmaking kunnen namelijk schade toebrengen aan het nest. Deze vorm van informatie achterhouden kan uiteenlopende redenen hebben.

4. Verkoop

Wanneer Apple een nieuwe iPhone op de markt gaat brengen, moeten winkels zich hierop voorbereiden. Producten moeten geleverd worden aan retailers, webshops moeten voorzien worden van productinformatie. Apple zal in dit geval een Embargo instellen om aangeleverde informatie niet voor een specifieke datum kenbaar te maken.

De betekenis van de term Embargo kan dus verschillen, in alle gevallen betreft het een restrictie van informatie, communicatie, handel of participatie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z