Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Het Internet of Things, of afgekort IoT, staat voor een systeem van computers en apparaten die met elkaar in verbinding staan en verbonden zijn met het internet. Deze ‘dingen’ zijn in staat om data via een netwerk te verzenden zonder een directe koppeling met mensen. Wat is Internet of Things en wat is er mogelijk met deze dingen?

Definitie Internet of Things

De term “dingen” is natuurlijk erg ruim, met het Internet of Things worden alle apparaten en diensten bedoeld die werken middels een internetverbinding binnen een groter geheel. In ruimere termen behoren ook objecten, dieren en mensen tot het IoT die in staat zijn data te delen via een netwerk. Hoewel de meest bekende implementatie van de Internet of Things de smart home is, zijn er ook andere toepassingen mogelijk. Bij IoT is het vooral de kracht van interactie tussen apparaten die benadrukt wordt. De cloud wordt als centraal middelpunt gebruikt om diverse apparaten en diensten met elkaar te laten communiceren om taken uit te voeren die ze op zichzelf niet kunnen uitvoeren.

IoT in de smart home

De meest eenvoudige manier om het Internet of Things uit te leggen is in de context van een smart home. Je kunt lampen inschakelen en uitschakelen met een app op je smartphone. Je kunt ook elektrische gordijnen laten openen en sluiten via een draadloze afstandsbediening. Het is mogelijk om een lichtsensor te installeren die via een centrale router meldt aan de lampen en de gordijnen dat het donker wordt, vervolgens schakelt de verlichting automatisch in en de gordijnen sluiten. Er is hiervoor geen menselijke interactie meer nodig. Dit kan verder doorgevoerd worden met slimme thermostaten, smart speakers en andere ‘slimme’ apparaten en (cloud) diensten die elkaar niet alleen aanvullen, maar ook meer functionaliteit mogelijk maken dan de apparaten afzonderlijk kunnen uitvoeren.

Draadloze communicatie en cloud services brengen apparaten en diensten samen binnen het Internet of Things.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z