HTML staat voor HyperText Markup Language, dit is de standaard “taal” voor het ontwerpen van websites. Samen met CSS (Cascading Style Sheets) en JavaScript maken ze het wereldwijde web mogelijk. Wat is HTML-code en waarom is dit zo belangrijk voor het internet?
Een web browser is in staat pagina’s weer te geven op basis van de HTML-code die vanuit een webserver of lokale opslag wordt verzonden. In deze code wordt de structuur van de pagina beschreven, zodat de webpagina op de juiste wijze kan worden weergegeven. Alle browsers ondersteunen de HTML standaard, vaak wordt het gebruikt in combinatie met CSS en JavaScript. Zowel de HTML als de CSS standaarden worden beheerd door het World W3C (Wide Web Consortium).
De ontwikkeling van de HTML-code begon in 1989 toen Berners-Lee een memo opstelde waarin hij een hypertext systeem beschreef voor het gebruik op internet. In 1991 werd het document HTML Tags gepubliceerd met daarin achttien elementen. De SGML (Standard Generalized Markup Language) was van grote invloed op HTML.
In 2008 werd de eerste versie van HTML5 gepubliceerd, de HTML-code die momenteel de standaard vormt voor het wereldwijde web zoals we dat dagelijks gebruiken. In oktober 2014 werd HTML5 als stabiele standaard bepaald door het W3C. Alle bekende browsers ondersteunen HTML5 code, evenals de bekende webdesign applicaties. Dat betekent overigens niet dat ieder webdesign pakket hetzelfde resultaat geeft, met name de visuele systemen genereren vaak code die niet volledig overeenkomt met de standaard. Ook wordt HTML5 veel gerbuikt voor online banners, bij online adverteren.
De opkomst van de meest recente HTML-code heeft ook bijgedragen aan het einde van Flash, de ooit zo populaire plug-in voor websites. De meeste functies die Flash voorheen uniek maakte, zeker voor interactieve en visuele elementen, kunnen nu ook in HTML-code bereikt worden. Dit maakt installatie van de Flash plugin overbodig. Het mobiele Apple systeem iOS was het eerste grote platform dat staakte met ondersteuning voor Flash, Android van Google zou later volgen.