Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Diep assortiment is een term die voornamelijk gebruikt wordt in de retail. Het duidt op een productassortiment waarbij er een ruime keuze bestaat in gelijksoortige artikelen. Naast diepte is breedte ook een factor die van toepassing zal zijn op het aanbod. Wat is diep assortiment en hoe verhoudt dit zich tot breedte, lengte en consistentie?

Definitie diep assortiment

Dat er verschil is tussen bier en wijn is duidelijk. Dat er tien merken cola in het schap staan is minder goed uit te leggen. Als er sprake is van een diep assortiment dan is er niet alleen een brede selectie van producten maar ook diverse merken die dezelfde producten aanbieden. Bij cola kun je denken aan Coke, Pepsi, Raak, Highway, First Choice en dan nog het huismerk en/of een budget variant van het huismerk.

Winkels als de Lidl en Aldi voeren voornamelijk huismerken. Wat betreft breedte doen ze niet onder voor andere supermarkten en overtreffen soms winkels als Jumbo en Albert Heijn, in termen van diepte is het aanbod beperkt tot vaak alleen een huismerk.

Breed of diep assortiment?

Naast de term diep assortiment wordt ook vaak gekeken naar de breedte van het productaanbod. In de breedte wordt gekeken naar het aantal verschillende categorieën die een winkel voert. Supermarkten bieden voornamelijk kruidenierswaren, een warenhuis zoals de Bijenkorf is breder omdat er naast voedingswaren ook cosmetica, elektronica, kleding en andere producten worden verkocht.

Lang of diep assortiment?

Als er getoetst wordt op lengte dan gaat het om het totale assortiment dat een winkel voert. Een lang assortiment betekent dat er veel producten in veel categorieën verkocht worden. Met name online platformen als Bol.com en Amazon.nl kunnen via wederverkopers producten aanbieden in veel categorieën.

 

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z