Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Non profit organisaties zijn organisaties zonder winstoogmerk die zonder commerciële intenties een maatschappelijk doel nastreven. Een non-profit mag inkomsten genereren en winst maken zolang dit weer geïnvesteerd wordt in de organisatie. Wat zijn non profit organisaties en hoe gaan ze om met inkomsten en uitgaven?

Wat zijn non profit organisaties?

De betekenis van non profit organisaties is in principe hetzelfde als NGO ofwel non-governmental organisation zoals dit vaak in de Verenigde Staten wordt toegepast. Bekende voorbeelden van NGO’s zijn de Rotary of Lions Club. Ook de Kamer van Koophandel is een zelfstandig bestuursorgaan die adviseert aan de overheid maar geen overheidsinstelling is. Non-profit wordt doorgaans geassocieerd met goede doelen.

Voorbeelden van non profit organisaties

In Nederland zijn er een groot aantal non profit organisaties, de meeste daarvan hebben de rechtsvorm van een stichting of vereniging maar een BV of NV is ook mogelijk. Een non profit organisatie zal doorgaans een duidelijke doelstelling hebben, hier zijn enkele voorbeelden van non profit organisaties:

  • Rode Kruis: Het doel is het voorkomen en verzachten van menselijk leed waar dan ook zonder onderscheid te maken in persoon, het beschermen van levens en gezondheid en waarborgen van respect voor de mens.
  • Natuurmonumenten: Het doel is het behoud en beheer van belangrijke terreinen in Nederland vanuit natuurwetenschappelijk en landschappelijk opzicht, met de monumenten die zich daarop bevinden.
  • Unicef: Het doel is erop toe te zien dat het internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind wereldwijd wordt nageleefd.
  • KWF Kankerbestrijding: Het doel is dat er minder gevallen van kanker zijn, er meer mensen genezen en de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten beter wordt.
  • Greenpeace: Het doel is het tegengaan van klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit waarbij wetenschappelijk onderzoek aan de basis ligt van de aangedragen oplossingen.

Om de zichtbaarheid te verhogen en meer inkomsten te genereren uit bijvoorbeeld donaties van consumenten en sponsoring van bedrijven worden er door diverse non profit organisaties reclame campagnes opgezet. Daarbij worden diverse kanalen ingezet waaronder televisie,

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z