Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Nofollow geeft aan dat een link niet meegenomen moet worden in de zoekindex van zoekmachines. Normaal gesproken volgen webcrawlers alle beschikbare links op een domein waar ze via een aantal criteria de positie op de zoekresultaten pagina’s mee bepalen. Wanneer de crawlers deze tag tegenkomen weten ze dat de URL niet bestemd is voor indexatie. Wat is een nofollow link en waarom zou een webdeveloper dit commando gebruiken?

Wat is nofollow?

Het internet is een groot netwerk aan koppelingen. Zichtbaarheid in zoekmachines speelt een belangrijke rol bij de vindbaarheid. Met de nofollow tag wordt de webcrawler geïnformeerd dat de achterliggende koppeling juist niet geïndexeerd moet worden. Er zijn enkele redenen te bedenken om deze tag toe te passen:

Wanneer de achterliggende pagina bestemd is voor een select publiek. Het is niet de bedoeling dat er veel bezoekers komen.
Om pagina’s online te plaatsen om te testen of te delen met een selecte groep.
Om onderlinge concurrentie van soortgelijke pagina’s op een domein met elkaar te voorkomen.

In het geval van de eerste twee redenen zijn er waarschijnlijk betere oplossingen zoals een pagina met wachtwoord. Dit soort URL’s worden namelijk automatisch niet geïndexeerd door zoekmachines. Om snel pagina’s te delen met een kleine groep kan de nofollow link gebruikt worden, het is alleen geen garantie voor privacy maar slechts een beperkte buffer.

Niet volgen voor SEO

Het lijkt tegenstrijdig dat pagina’s uitgesloten worden van indexatie om een pagina beter vindbaar te maken in zoekmachines. Toch is dit de meest voorkomende reden om nofollow te gebruiken. Websites met veel soortgelijke pagina’s kunnen met zichzelf gaan concurreren. Dit kan betekenen dat al deze pagina’s dalen in de zoekresultaten. Door de focus te leggen op één pagina en de andere pagina’s niet via de zoekmachine vindbaar te maken kan de voornaamste pagina een hogere ranking verwerven. Vergelijk het met het toppen van planten waarbij de overgebleven toppen meer energie krijgen en groter kunnen worden. Overigens zijn de resterende URL’s nog steeds bereikbaar via andere kanalen zoals interne links.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z