Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

News Feed is de centrale pagina op Facebook waar informatie wordt weergegeven waaronder nieuwsberichten, verjaardagen, uitnodigingen en andere soorten updates. Deze lijst met berichten is uitgegroeid tot één van de voornaamste bronnen van informatie voor veel internetgebruikers.

Wat is News Feed?

Voor 2006 moest een Facebook gebruiker een persoonlijk profiel bezoeken om de laatste updates te zien. In de nieuwe indeling werden updates gebundeld en ingedeeld op de News Feed, waar alle ‘relevante’ berichten op geplaatst worden. Dit maakt het eenvoudiger om berichten van vrienden en bijvoorbeeld nieuwswaardige publicaties te bekijken. Omdat de indeling standaard niet volledig chronologisch is ingedeeld, kan navigatie verwarrend zijn. In de loop der jaren zijn er opties toegevoegd om kanalen te volgen of juist uit te sluiten van de News Feed.

Van EdgeRank naar Artificial Intelligence

Voorheen maakte Facebook gebruik van EdgeRank om te bepalen welke publicaties er werden weergegeven in de News Feed. Sinds 2011 is deze methode vervangen door een zelflerend algoritme dat in 2013 al met meer als 100.000 factoren rekening hield.

Kritiek op het Facebook algoritme

De Feeds op Facebook worden regelmatig bekritiseerd. Zo zou het algoritme mensen in een ‘bubbel’ plaatsen, omdat berichten worden weergegeven die aansluiten bij het gedrag van de gebruiker. De nieuwsvoorziening wordt smaller, met steeds opnieuw bevestiging van persoonlijke vooroordelen. Een ander probleem is de wijze waarop het social media netwerk niet voldoende rekening houdt met lokale problematiek, zoals politieke kwesties. Ook bij een plotselinge verandering in de persoonlijke sfeer kan het algoritme nog lange tijd inspelen op de oude situatie, wat voor pijnlijke herinneringen kan zorgen.

Geen Nep Nieuws en Blackface meer

Sinds 2018 beweert Facebook meer te doen aan de verspreiding van ‘Fake News’. Accounts die bewust misleidende informatie verspreiden worden geblokkeerd, en mogelijk kwetsend materiaal wordt verwijderd. Sinds medio 2020 is bijvoorbeeld het gebruik van ‘Blackface’ niet langer toegestaan in foto’s, dit heeft in Nederland voor een controverse gezorgd rondom het fenomeen ‘Zwarte Piet’.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z