Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Microblogging is een subcategorie in bloggen waarbij de content minder substantieel van vorm is in zowel inhoud als data. Microblogs zijn kort, soms slechts een zin, woord of koppeling naar een andere pagina. De onderwerpen kunnen zeer divers zijn, evenals de doelgroep. Wat is Microblogging en waar wordt deze content gepubliceerd?

Wat is Microblogging?

De betekenis van Microblogging is omvangrijker dan de berichten die ermee bedoeld worden. Hoewel er geen harde grens bestaat tussen een standaard Blog en een Microblog, wordt als algemene uitleg de definitie van Jason Kottke aangehouden. Hij spreekt van een ongefilterde serie gedachtenspinsels die vorm kregen in de tijd van eenvoudige websites zonder specifieke titels of structuur. Heel eenvoudig gesteld zijn het de gedachten die je normaal gesproken snel op een bierviltje krabbelt in de kroeg, maar dan online voor iedereen die toegang heeft tot deze informatie.

Tumblr en Twitter

Hoewel er geen vaste vorm of definitie bestaat van dit type publicaties, worden diensten als Tumblr en Twitter vaak geassocieerd met Microblogging. Met name Twitter heeft het concept van korte, spontane berichten populair gemaakt door direct bij lancering een limiet van 140 karakters te hanteren. Dit was de lengte van een SMS tekstbericht met ruimte voor een gebruikersnaam. Op Twitter is er een relatief kleine groep gebruikers die een groot deel van de content genereert. Het is met name een platform voor beroemdheden die zichzelf ‘ongefilterd’ kunnen profileren. Dit is overigens lang niet altijd zo spontaan als wordt gesuggereerd, het wordt ook gebruikt om een imago te versterken of om politieke discussies uit te lokken. Bij grote rampen kunnen dit soort korte berichten met een kleine data voetafdruk helpen om snel informatie te delen.

Censuur op Microblogging

In China zijn de meest gebruikte Microblogging platformen verboden, dit wordt omzeilt door berichten te delen in groepen via chat applicaties. Zo wordt een meer selectieve groep aangesproken. Gebruikers die (tijdelijk) verwijderd of gepauzeerd worden kunnen dit als censuur beschouwen, aangezien er meerdere platformen bestaan voor Microblogs is deze claim doorgaans niet te onderbouwen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z