Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Wat is bashen?

Bashen is een vorm van beledigen, deze term wordt met name gebruikt met betrekking tot online platformen waaronder fora en social media. De figuurlijke betekenis komt voort uit de letterlijke definitie waarbij het verwijst naar een gewelddadige actie. Wat is bashen en welke andere vormen van online negativiteit verspreiden zijn er?

Definitie bashen

De oorspronkelijke betekenis van bashen komt waarschijnlijk uit ongeveer 1640. Het Engelstalige woord stamt uit het Oud Noorse werkwoord ‘basca’ wat ‘slaan’ of ‘aanvallen’ betekent. Het kan ook gekoppeld worden aan het Zweedse woord ‘basa’ wat voor ‘slaan’ of ‘uithalen’ staat of het Deense woord ‘baske’ wat ook weer ‘slaan’ betekent.

De figuurlijke vorm van bashen is van aanzienlijk latere datum en werd voor het eerst gebruikt in 1948. Daar staat het voor ‘een verbale of schriftelijke aanval’. Het is deze bashen betekenis die ook van toepassing is met betrekking tot communicatie online. Met bashing is het de bedoeling de mening of het argument van iemand anders te bekritiseren. Dit gebeurt niet op een subtiele wijze maar doelbewust op een negatief geladen en vaak ook beledigende manier.

Doelwit bij bashen

De negativiteit kan gericht zijn op ideeën of personen, met name bij persoonlijke aanvallen kan de impact op het doelwit groot zijn.

1. Gericht op ideeën
Deze vorm van bashen komt vaak voor als het over discussies gaat met betrekking tot onderwerpen als politiek, religie of populaire media. Zo kan iemand zich negatief uitlaten over een televisieprogramma of film. Zo werd de tweede serie van drie Star Wars films (ook wel de prequels genoemd) tot op de grond toe gekraakt door veel bestaande Star Wars fans. Een combinatie van soms accurate observaties en emoties ten opzichte van deze filmserie zou tot hevige kritieken leiden die zeker onder bashen vallen. Een bekend online voorbeeld is de serie video reviews van RedLetterMedia door het fictieve karakter Mr. Plinkett, waar de films tot in detail ontleed worden op kritische en satirische wijze.

2. Gericht op personen
Als bashen op individuele personen wordt gericht kan de impact aanzienlijk heftiger zijn. Met name beroemdheden die discutabele acties uitvoeren of controversiële meningen tot uiting brengen zijn vaak het doelwit van bashen. Dit kan overigens tot een kettingreactie leiden van negativiteit. Zo werd auteur J.K. Rowling beticht van transfobische uitspraken waarbij ze haar kritiek uitte op transgender personen. Dit werd door een deel van Harry Potter fans als bashen van de LGBTQ gemeenschap gezien. De gemeenschap zou reageren door hun (voormalig) idool te bashen.

Andere vormen van negatief gedrag online

Bashing wordt eenvoudig gemaakt door de relatieve anonimiteit op het internet. Er zijn weinig tot geen consequenties verbonden aan het neersabelen van ideeën of personen als niemand weet wie de berichten stuurt. Er zijn ook andere vormen van negativiteit online die raakvlakken hebben met bashen:

Trolling
Een trol is doorgaans een vreemd gedrocht dat ongewenste activiteiten uitvoert. Op het internet zijn ‘trolls’ personen die doelbewust berichten plaatsen om een reactie uit te lokken bij de ontvangers. Ze hebben zelf geen expliciete mening over een onderwerp maar ze vinden het leuk om andere personen op te winden. Een respons wordt als overwinning gezien.

Cyberbullying
Dit is een vorm van pesten die via internet plaatsvindt, vaak via social media. Dit komt met name voor bij schoolgaande kinderen die soms anoniem maar zeker niet altijd andere kinderen pesten. Vaak gebeurt dit in groepen die een individueel persoon als doelwit kiezen voor hun acties. Dit soort praktijken hebben al geleid tot zelfdoding bij slachtoffers.

Cancel culture
Deze vorm van negativiteit is tegelijkertijd overeenkomstig en tegenovergesteld aan bashen. Niet alleen worden personen bekritiseerd, het doel is de carrière van de persoon in kwestie kapot te maken door ze te negeren. Het valt overigens te betwijfelen of ‘cancelling’ daadwerkelijk bestaat of dat het gewoon een kwestie is van oorzaak en gevolg. Iemand voert acties uit of doet uitspraken die niet populair zijn bij het grote publiek waardoor ze minder populair worden.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z