Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Boilerplate staat voor code die op veel plekken gebruikt kan worden met geen of weinig aanpassingen. Bij programmeren moet er veel code worden ingetypt, waarbij boilerplate code het proces enorm kan versnellen. Bij een aantal programmeertalen kan de compiler zelf deze code toevoegen aan een project. Wat is boilerplate en waar komt deze term vandaan?

Wat is boiler plate?

Om een computer te laten begrijpen wat mensen eigenlijk willen is er code nodig, veel code. Omdat een flink deel van deze code hergebruikt kan worden is het niet nodig om iedere instructie handmatig in te geven. Dit wordt boilerplate code genoemd. Om een overdaad aan dit soort code te voorkomen wordt hier in programmeertalen vaak al in voorzien. Zo kan er met één of slechts enkele regels dezelfde set aan instructies worden gegeven als normaal gesproken met flinke blokken tekst zou worden ingegeven. Lombok voor Java is een voorbeeld van een framework die de hoeveelheid boilerplate code minimaliseert. Scala is een ander voorbeeld van een taal die al ingebouwde ondersteuning biedt voor dit soort code.

Webdesign

Ook bij webdesign wordt er gebruikt gemaakt van standaard code die met slechts enkele aanpassingen gebruikt kan worden. De structuur van HTML pagina’s is vrij universeel, wanneer gebruik wordt gemaakt van standaard blokken code kan een pagina snel worden aangepast zonder veel data in te geven. Geavanceerde HTML editors tonen deze code, webbuilders met een What You See Is What You Get interface voegen deze informatie op de achtergrond toe.

Standaard krantenartikelen

De herkomst van de term ‘boilerplate’ komt vanuit de gedrukte media. Verschillende publicaties maakten gebruik van dezelfde artikelen, die werden gedistribueerd op grote, metalen platen voor de drukpers. Deze platen leken een beetje op het materiaal dat gebruikt werd voor boilers. Zo kregen ze de bijnaam, die vervolgens is blijven hangen. Omdat het bij programmeren duidt op standaard code die hergebruikt wordt, werd gekozen voor de term ‘boilerplate code’.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z