Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Missie is een opdracht die een persoon of groep heeft. Dit kan in vele vormen gedefinieerd worden, zoals politieke Missies, religieus, ideologisch of commercieel. In principe zijn deze opdrachten of uitdagingen voorzien van een doelstelling, wanneer dit doel behaalt wordt zal de Missie ten einde zijn. In praktijk wordt de inhoud vaak breed gedefinieerd, waardoor het doel feitelijk nooit behaald kan worden. Wat is Missie en hoe verschilt dit tot de Visie en Strategie?

Wat is Missie?

Een duidelijk voorbeeld waarin de betekenis van Missie duidelijk wordt is het werk van missionarissen. Dit zijn personen met een religieuze overtuiging die de hele wereld afreizen naar locaties waar de bevolking nog niet in grote getale deze religie heeft geaccepteerd als geloof. De Spaanse Inquisitie is een extreme vorm van dit beleid, ook nu zijn er nog missionarissen actief. Commercieel wordt er ook gebruik gemaakt van Missies. Deze opdrachten zullen altijd een achterliggend doel hebben, een vooraf bepaalde uitkomst die tijdens het uitvoeren van de opdracht gerealiseerd moet worden. Het omkaderde karakter van Missies en het bepalen van doelstellingen per opdracht maakt evaluatie eenvoudiger om uit te voeren. Aan deze opdrachten ligt altijd een Missie aan ten grondslag.

MVS

Organisaties hanteren vaak de drie termen Missie, Visie en Strategie:

  1. Missie: Dit is de opdracht die gesteld wordt voor de persoon of organisatie om te voltooien.
  2. Visie: Dit is de achterliggende motivatie of het gedachtegoed vanuit waar de Missies bepaald worden.
  3. Strategie: Dit is de aanpak om de Missies te voltooien in lijn met de oorspronkelijke Visie.

Stichtingen zullen bij oprichting een MVS bepalen, die later overigens bijgesteld kan worden op basis van nieuwe ontwikkelingen of inzichten. Een stichting wordt in principe opgeheven wanneer het doel behaald wordt. Doorgaans worden deze doelstellingen zo ruim geformuleerd dat deze doelstellingen niet behaald kunnen worden. Denk aan een dierenrechten- of een huurdersbelangen organisatie met doorlopende uitdagingen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z