Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een webpagina staat voor een specifieke collectie informatie die via een website aangeboden wordt. Deze pagina’s zijn in HTML code opgebouwd en kunnen diverse content typen bevatten waaronder tekst, afbeeldingen en video. Een individuele pagina kan bezocht worden op een unieke URL. Wat is een webpagina en hoe verschilt dit met een website?

Wat is een webpagina?

Het verschil tussen een webpagina en website is niet voor iedereen even duidelijk. De vergelijking met boeken ligt voor de hand. Een website is het boek, de webpagina’s zijn dan de bladzijden. Een pagina op het web zal doorgaans een specifiek onderwerp behandelen, dat deel uitmaakt van een groter geheel. Verder zijn de regels voor invulling erg los. Zo kunnen er meerdere onderwerpen worden besproken, of één onderwerp kan juist over meerdere pagina’s verspreid worden. Er zijn sites die uit één pagina bestaan, dit worden ook wel microsites genoemd. Het is mogelijk om diverse soorten content aan te bieden, de lengte (eigenlijk de hoogte) is in principe oneindig.

Pagina’s maken

Een webpagina bestaat uit HTML code, daarnaast kan er andere code of content worden aangeroepen vanuit diverse bronnen. Het is in theorie mogelijk om met een teksteditor een pagina te schrijven, in praktijk wordt hier doorgaans een Content Management Systeem voor gebruikt. Een webpagina maken in bijvoorbeeld WordPress is relatief eenvoudig, de standaard code is dan reeds aanwezig. Alleen de gewenste content moet nog ingevuld worden. Een statische pagina heeft een vaste inhoud, een dynamische pagina wordt op aanvraag gegenereerd. Denk aan zoekresultaten pagina’s in Google of een webshop.

Webbrowsers

Om de pagina’s zichtbaar te maken is een webbrowser nodig zoals Chrome, Edge, Firefox of Safari. Omdat een deel van de weergave wordt bepaald door de browser kan de weergave verschillen per browser en apparaat. Er zijn een aantal standaarden vastgelegd, daarnaast zijn er ook variabele elementen. Denk aan een lettertype dat niet op ieder systeem aanwezig is, of een scherm met afwijkende hoogte en breedte verhouding.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z