Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Sale is het Engelse woord voor uitverkoop, ook wel opruiming of solden genoemd. Tijdens deze periode worden producten tijdelijk goedkoper aangeboden. Naast het opruimen van oude voorraad kan het ook een manier zijn om nieuwe klanten in de winkel te krijgen. Wat is Sale en wat zijn redenen om goederen goedkoper aan te bieden?

Wat is Sale?

Traditioneel werd de uitverkoop in Nederland door veel winkeliers in januari gestart. Dit was de periode waarin bedrijven de balans opmaken, en de actieve voorraad tellen. Oude, overgebleven en slecht lopende artikelen kunnen dankzij een Sale ruimte maken voor nieuwe voorraad. Het magazijn leegmaken is de meest letterlijke interpretatie van opruiming, daarnaast zijn er meer redenen om een uitverkoop te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kleding dat ieder seizoen verandert van stijl en functie (zomer- of winterkleding).
  • Verschuiving van productassortiment waardoor een deel van de producten wordt afgestoten.
  • Wanneer er te weinig liquide middelen zijn om te investeren in nieuwe artikelen.
  • Bij een definitieve sluiting om zo een deel van het verlies te recupereren.

Zwarte vrijdag

In Amerika is Black Friday een bekend fenomeen. Op deze dag trekken winkeliers alles uit de kast (soms letterlijk) en komen ze met spectaculaire aanbiedingen. Denk aan Black Friday voor Nike schoenen met hoge kortingen. Deze dag is ondertussen berucht geworden door de vele rellen en gevechten die uitbreken tijdens deze dag. De online tegenhanger van Black Friday is Cyber Monday. Beide termen worden steeds vaker in Nederland gebruikt om een Sale aan te kondigen.

Mag je altijd een uitverkoop houden?

In Nederland mag sinds 1984 op ieder moment een Sale worden gehouden, daarvoor was er nog een wet die restricties stelde aan een uitverkoop door winkels. De economische crisis in de jaren tachtig, en de druk van winkeliers heeft geleid tot afschaffing van deze regel. In België is de periode van Solden en Sperperiode nog wel aan banden gelegd. Naast de wetgeving zijn er doorgaans aan het einde van een seizoen diverse uitverkopen, met name in sectoren met seizoensafhankelijke artikelen zoals kleding. Denk aan een Tommy Hilfiger Sale.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z