Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Witruimte is een term die gebruikt wordt om de lege ruimte op een pagina of in een afbeelding aan te duiden die bewust is toegevoegd om de visuele elementen te versterken. Dit wordt ook wel Negatieve Ruimte genoemd. Deze ruimte kan de leesbaarheid van een tekst verbeteren, of het kan gebruikt worden om een logo meer prominent weer te geven. Het is ook mogelijk om subtiele grafische elementen toe te voegen. Wat is witruimte en hoe wordt deze ruimte gemaakt in HTML?

Wat is witruimte?

Een pagina van rand tot rand vol met tekst is haast onleesbaar. Dankzij pagina marges, inspringingen en lege ruimte wordt dezelfde tekst veel prettiger om te lezen. Dit geldt ook voor logo’s. Het gaat niet alleen om de kleuren en vormen, juist het gebruik van ‘onzichtbare’ witruimte kan een logo sterker maken, of zelfs informatie toevoegen. Het FedEx logo is hier een goed voorbeeld van. De hoofdletter ‘E’ en kleine letter ‘x’ raken elkaar. De witte tussenruimte lijkt een pijl naar rechts te vormen. Dit is een bewust gebruik van witruimte om een logo dat alleen uit letters bestaat extra betekenis te geven.

Witruimte in HTML

Er zijn verschillende manieren om Witruimte in HTML te maken. In WYSIWYG web builders zullen er elementen zijn om lege ruimte te creëren waarbij de ontwerper geen controle heeft over de code. In een CMS als WordPress is er meer controle over de indeling en weergave, er is wel meer technische kennis voor vereist. Naast HTML kan ook CSS gebruikt worden. Zo kan &nbsp gebruikt worden om meerdere spaties toe te voegen, wat met de spatiebalk niet mogelijk is. Met de <pre> tag kan bestaande formattering worden overgenomen. Er kan ook met marges gewerkt worden, line breaks of een div element. Een lege afbeelding invoegen is ook een optie.

Omdat onbeschreven papier doorgaans wit of licht van tint is spreekt met van witruimte, de lege delen van een pagina kunnen ook van een andere kleur zijn.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z