Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een forum, ook wel een message board genoemd, is een website waar gebruikers berichten kunnen plaatsen, en kunnen reageren op berichten van andere gebruikers. Er zijn fora die voornamelijk fungeren om antwoord te krijgen op een specifieke vraag, er zijn ook “sociale” fora die vooral als amusement en tijdverdrijf dienen. Message boards worden ook ingezet bij zoekmachine optimalisatie. Wat is een forum en welke meerwaarde bieden message boards aan de beheerder?

Definitie forum

Een forum is een soort digitaal prikbord, gebruikers kunnen berichten plaatsen die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Denk aan een forum van een bedrijf waarin klanten kunnen communiceren over producten, een gezamenlijke hobby of het opbouwen van een gemeenschap. Veel fora worden beheerd door een administrator die de berichten toetst aan de richtlijnen op het specifieke forum.

Voordelen van message boards voor bedrijven

  • Gebruikers kunnen gratis service en ondersteuning bieden aan andere gebruikers én klanten.
  • Wanneer admins vragen beantwoorden aan een specifieke klant, kunnen deze ook worden bekeken door andere klanten met dezelfde vraag. Dat bespaart de helpdesk veel tijd.
  • Er wordt een hechte community gecreëerd waarin bezoekers, gebruikers en klanten zich binden aan een specifiek forum, maar ook merk, product of dienst.
  • Omdat er vaak gelinkt wordt naar kwalitatief hoogwaardige forum content kan dit een gunstig effect hebben op de ranking in Google.

Fora voor SEO

Wanneer iemand een specifieke vraag heeft over een dienst of product, is de kans groot dat iemand anders deze vraag al eerder gesteld heeft. Het antwoord komt daarmee vaak hoog in Google te staan. Zo worden berichten op een message board “magneten” voor zoekopdrachten, vaak zonder grote inspanning van de website beheerder. Het is wel van belang dat een internet forum beheerd wordt door een actieve admin die ongewenste berichten snel kan aanpassen of verwijderen. Naast commerciële boodschappen kan dit ook content zijn die een merk of website imagoschade kan toebrengen, inkomstenderving kan veroorzaken of zelfs illegaal kan zijn.

Een forum kan een waardevol instrument zijn voor internet marketing, een actieve bewaking van de content is wel noodzakelijk om de kwaliteit te garanderen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z