Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De term e-mailmarketing is in feite heel duidelijk; het is marketing per e-mail. Potentiële klanten of afnemers ontvangen een e-mail met daarin een aanbod. Er bestaan verschillende vormen van e-mailmarketing met diverse doelstellingen. Wat is e-mailmarketing, hoe bepaal je de juiste vorm en mag je iedereen zomaar mails sturen?

Definitie e-mailmarketing

Bij marketing via e-mail stuur je als aanbieder een mail met daarin een aanbod voor de ontvanger. Dit kan een algemeen aanbod zijn, of een specifiek voorstel aan een individuele ontvanger. Ook veel Nieuwsbrieven per mail vallen onder e-mailmarketing omdat er doorgaans een merk, dienst of product onder de aandacht gebracht wordt. Veel bedrijven en andere organisatie of ondernemers verzamelen mailadressen om zo een succesvolle e-mailmarketing strategie te bepalen.

Waarom marketing via mail?

Hier zijn enkele redenen om e-mailmarketing toe te passen:

  • Producten of diensten aanbieden per mail.
  • Een relatie opbouwen of onderhouden met bestaande klanten.
  • Potentiële klanten converteren tot betalende afnemers.
  • Informatie verstrekken over reeds aangekochte diensten of producten met daarbij een nieuw aanbod of een betere dienst (upselling).
  • Nieuwe producten en diensten onder de aandacht brengen, een vorm van remarketing.

Bij e-mailmarketing weet de aanbieder dat de ontvanger een relatief hoge interesse heeft, in vergelijking met bijvoorbeeld een advertentie of banner op een website of in zoekmachines. Dit stelt de aanbieder ook in staat een meer persoonlijk aanbod te verstrekken.

Houd rekening met de wetgeving

Met de invoer van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de privacy van personen online aangescherpt. Volgens deze wetgeving moet een ontvanger specifiek toestemming geven om een mailing te ontvangen, een opt-in systeem dus. Dit kan via inschrijving op een nieuwsbrief of een ander verzoek voor aanmelding. De strekking van de mails moeten aansluiten op de specifieke reden die bij het aanmelden is gesteld. Niet alleen worden ongewenste e-mailmarketing campagnes slecht gewaardeerd, ze zijn met de invoer van de AVG ook strafbaar.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z