Ankerlinks zijn delen van tekst op een webpagina die voorzien zijn van een hyperlink. Dit kan een link zijn naar een andere pagina op dezelfde website, of een link naar een externe pagina. Dit soort links kunnen de bezoeker doorverwijzen naar relevante pagina’s. Ze worden ook gebruikt om de vindbaarheid van pagina’s in zoekmachines te verbeteren. Wat zijn ankerlinks en hebben ze nog steeds een waarde voor zoekmachine optimalisatie?
Wanneer je een pagina met tekst leest, zie je regelmatig een deel van de tekst in een andere kleur (meestal blauw). Dat geeft aan dat je op deze tekst kunt klikken. Doorgaans geeft deze tekst een beschrijving van de bestemming, om de leesbaarheid van de pagina te vergroten wordt niet de volledige URL als ankerlink gebruikt. Deze koppelingen hebben over het algemeen een maximum van zestig karakters. Door de muis over een ankerlink te laten zweven zonder te klikken kun je vaak de URL waar de koppeling naartoe verwijst zien.
Ten eerste kun je bezoekers eenvoudig de juiste weg wijzen op een website. Zo kun je in een webshop bij informatie over verschillende producten direct een link leggen naar de betreffende pagina. Dan hoeft de gebruiker niet te zoeken in het menu, wat zorgt voor een hogere conversie. Ook kun je bezoekers doorverwijzen naar relevante pagina’s die meer informatie geven over een bepaald onderwerp. De online encyclopedie Wikipedia maakt hier bijvoorbeeld veel gebruik van.
Zowel interne als externe koppelingen waren een populaire manier om een pagina te laten stijgen in de zoekresultaten, omdat deze pagina’s een hoge relevantie op bepaalde zoekwoorden hebben. Toch heeft Google aangegeven sinds 2012 de koppelingen niet langer te gebruiken om de positie in de zoekmachine te bepalen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van ankerlinks nog steeds gunstig zijn voor de positie bij zoekopdrachten en de autoriteit van websites. Naast zoekmachine optimalisatie blijft het gebruik van deze links uiteraard nuttig om navigatie te verbeteren.