Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Widget is een Engelse term die letterlijk staat voor een dingetje, apparaatje, snufje of trucje. Het wordt tegenwoordig gebruikt om kleine visuele onderdelen binnen een grafische gebruikersomgeving aan te duiden. Dit kunnen kleine applicaties zijn die functionaliteit toevoegen die standaard ontbreekt in een programma of besturingssysteem. Wat is widget en hoe kun je deze ‘dingetjes’ installeren?

Wat is widget?

Een software applicatie of besturingssysteem bevat doorgaans veel functies, toch zijn deze opties niet altijd voldoende. Door aanvullende widgets te installeren kan nieuwe functionaliteit toegevoegd worden. Daarmee kan de gebruiker een omgeving personaliseren, terwijl andere gebruikers niet overstelpt worden met opties die ze toch niet gebruiken. Bij besturingssystemen zijn er externe ontwikkelaars die kleine applicaties schrijven die mogelijk een meerwaarde bieden. Soms voor algemeen gebruik of voor een specifieke doelgroep. De uitgever van het besturingssysteem moet hier wel toestemming voor verlenen. Widgets op Android zijn met name populair omdat Google hier in vergelijking met Apple minder restricties op heeft gesteld. Dit is wel afhankelijk van het merk en model. Zo kun je bijvoorbeeld een widget op een Huawei P30 Pro installeren door de gewenste functies naar het hoofdscherm te slepen. De functionaliteit van deze mini-applicaties kan zeer breed zijn.

Waarom zijn widgets nodig?

Het is met name de wijze waarop een Android apparaat gepersonaliseerd kan worden wat verschil maakt met Apple producten. Overigens heeft Apple iOS in de loop der tijd de drempel voor externe ontwikkelaars verlaagd. Een ontwikkelaar hoeft niet op nul te starten omdat de basiscode en grafische vormgeving reeds voorhanden is. Een widget is in principe een Plugin die zichtbaar is. Een mogelijk nadeel kan zijn dat hackers of andere kwaadwillende personen of organisaties code toevoegen om een andere handeling uit te voeren. Denk aan het opvragen van persoonlijke informatie, het verspreiden van virussen of het onbruikbaar maken van een apparaat.

Widgets voegen functionaliteit toe aan een systeem die standaard niet aanwezig is. Het betreft optionele uitbreidingen die niet cruciaal zijn voor het systeem.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z