Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Winst is wat er overblijft als alle onkosten worden afgetrokken van de opbrengst binnen een commercieel bedrijf. Wanneer deze som negatief uitvalt spreekt men van verlies. Winsten worden doorgaans bepaald over een vaste periode zoals een kwartaal of een jaar. Zo kunnen resultaten met elkaar worden vergeleken. Wat is winst en hoe belangrijk is dit voor bedrijven?

Wat is winst?

Als je alle kosten rekent die een bedrijf uitgeeft, en je kijkt wat er totaal is binnengekomen, dan houd je winst of verlies over. Een positief saldo is in principe een goede zaak, toch kan een bedrijf dat verliezen noteert toch goed draaien. Bijvoorbeeld wanneer aandeelhouders vertrouwen stellen in de onderneming, of wanneer het leidt tot belastingvoordeel. In het conventionele model zal een commercieel bedrijf op termijn meer inkomsten moeten genereren dan er uitgaven zijn. Toch betekent weinig Winst niet automatisch dat werknemers met lege zakken naar huis gaan. Zo is het mogelijk dat een directeur naast een riant salaris ook een bonus toegekend krijgt, zelfs wanneer er verliezen genoteerd worden. Een reden hiervoor kan zijn dat de acties van de directeur grotere verliezen hebben voorkomen.

Wat betekent winst uit een onderneming?

De winst uit een onderneming is de winst die een natuurlijk persoon uit een eenmanszaak, een VOF of een maatschap ontvangt. Dit is het bedrag dat in box 1 wordt belast. Door de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling toe te passen kan het af te dragen bedrag verlaagd worden. Een winst en verliesrekening laat zien hoe een bedrijf er in een specifiek jaar voor staat. Andere benamingen voor deze berekening zijn resultatenrekening of exploitatierekening. Omdat afschrijvingen voor grotere bedragen over meerdere jaren afgeschreven worden kan men een jaarrekening als een momentopname zien. Vaak worden termijnen van opeenvolgende jaren met elkaar vergeleken om het succes van een onderneming te bepalen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z