Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Winst is het bedrag dan meer is dan de omzet minus de kosten. Het tegenovergestelde hiervan is verlies, het is ook nog mogelijk dat de som op nul uitkomt waarbij er gesproken wordt van ‘break even’. Bij andere rechtsvormen kan de wijze waarop winstgevendheid bepaald wordt anders zijn. Zo heeft een ondernemer van een eenmanszaak geen salaris maar wel winst uit onderneming. Wat betekent winst voor een bedrijf en moet je winst maken om te blijven bestaan als organsatie?

Wat is winst?

Winst wordt berekend door van de omzet de kosten en afschrijvingen te trekken. Omdat een bedrijf doorgaans een langere planning maakt dan een kwartaal of boekjaar betekent een verlies niet altijd dat het slecht gaat met de onderneming. Daarnaast zullen er binnen een BV of NV ook personeelskosten zijn. Zo kan een directeur veel geld verdienen terwijl de onderneming juist veel geld verliest. Bij een eenmanszaak of VOF ligt het wat anders omdat hier geen onderscheid gemaakt wordt tussen privé kapitaal en bedrijfskapitaal.

Geen winst, wel succesvol

Heel eenvoudig gezien zal een bedrijf winst moeten maken om overeind te blijven. Meer uitgaven dan inkomsten is niet wenselijk. Toch zijn er opvallend veel bedrijven die wel degelijk rode cijfers noteren en jarenlang door blijven groeien. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Snap Inc: Het bedrijf achter Snapchat wist maar liefst 200 miljoen dagelijkse gebruikers aan zich te binden in acht jaar tijd. Een mooi aantal, toch had deze organisatie in deze periode nooit winst gemaakt. Concurrent Facebook deed er vijf jaar over om winst te boeken, en heeft er overigens ook belang bij dat Snap Inc nooit winst zal maken.
  2. Uber: Dit bedrijf werd opgericht in 2009 en wist tien jaar later tot een waarde van ruim 50 miljard uit te groeien. In datzelfde jaar noteerden ze een verlies van een krappe 2 miljard. Het verlies is daarmee hoger dan de totale waarde van veel andere bedrijven, toch lijken de aandeelhouders tevreden met de cijfers te zijn.
  3. Pinterest: De social media site met ‘pins’ werd net als Uber opgericht in 2009 en zou pas tien jaar later in het derde kwartaal voor de eerste keer winst boeken. Wie er pint, waarom en waar de inkomsten vandaan komen blijft onduidelijk, terwijl de waarde op dat moment 10 miljard had overschreden.

Tesla kwam in 2020 voor het eerst op winst uit terwijl Spotify letterlijk miljoenen per dag verliest.

Wat is winst dan eigenlijk als je niet in de zwarte cijfers uitkomt maar op zwart zaad zit? De beurs en handel in aandelen speelt een belangrijke rol in het succes van een onderneming. Op het moment dat een bedrijf beursgenoteerd is gelden er andere spelregels. Dan gaat het niet zozeer om de winst die gemaakt wordt maar het vertrouwen dat een organisatie geniet. Aandeelhouders bezitten in feite een deel van het bedrijf, de waarde van aandelen kan stijgen of dalen. Als de prognose voor een organisatie positief is kan dit een boost geven aan de waarde van het aandeel. Als kwartaalcijfers achterblijven kan de waarde juist dalen. De daadwerkelijke cijfers zijn in dit geval minder van belang dan de waarde die aandeelhouders toekennen aan de aandelen.

Geld schuiven binnen bedrijven

Spotify geeft bakken met geld uit, toch klagen artiesten dat er veel te weinig aan royalties wordt uitgekeerd. Apple Music betaalt aanzienlijk meer uit aan artiesten die hun muziek hier laten streamen. Het verschil is dat Apple het zich kan veroorloven geld toe te leggen op Apple Music omdat bijvoorbeeld de telefoon divisie juist enorm veel winst maakt. Door hoge omzetten binnen één tak van de organisatie naar een verliesgevend deel te boeken kan de belastbare winst aanzienlijk worden gedrukt. Zo is het bekend dat veel bedrijven die miljarden omzet maken nauwelijks belasting betalen aan het einde van een boekjaar.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z