Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De e-Commerce betekenis is het geheel aan commerciële activiteiten die uitgevoerd worden via het internet. Het kan nog ruimer worden getrokken door alle vormen van commercie mee te tellen die op elektronische wijze gerealiseerd worden waaronder verkoop per e-mail. De verkoop van goederen, diensten en digitale producten vallen allemaal onder deze term. Bij het inrichten van een e-Commerce website wordt veel aandacht besteed aan een optimale conversie van bezoeker naar betalende klant. Wat is e-Commerce en welke vormen zijn er mogelijk?

Definitie van e-Commerce

Naast de vele commerciële kanalen zoals retail, postorderbedrijven en deur-aan-deur verkoop is e-Commerce sinds de jaren negentig uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke verkoopkanalen. Naast concurrentie met de gevestigde orde zoals fysieke winkels in de buurt, kun je met een e-Commerce website producten en diensten verkopen die anders vrijwel onmogelijk te distribueren zijn. Denk aan e-books die niet verkrijgbaar zijn in een print editie. Het is ook eenvoudiger om internationaal handel te drijven zonder directe representatie in het buitenland.

Websites inrichten voor commerciële doelstellingen

Er zijn verschillende manieren om een e-Commerce website in te richten. Een standaard website kan voorzien worden van betaal links, er kan gebruik worden gemaakt van een bestaand winkelsysteem of er wordt een maatwerk systeem ontwikkeld. Gebruik maken van een derde partij platform behoort ook tot de mogelijkheden, denk aan eBay of Marktplaats om goederen te verkopen en diensten aan te bieden. Het afhandelen van transacties verloopt doorgaans via organisaties die geautoriseerd zijn om betalingen te verzorgen zoals iDeal, PayPal of via creditcard aanbieders. Daarnaast is het belangrijk om deze website vindbaar te maken. Dit doe je door middel van zoekmachine optimalisatie en/of zoekmachine adverteren.

B2B e-Commerce

Naast de verkoop aan particulieren worden er ook hoge omzetten behaald in B2B e-Commerce, daarbij zal de verkoopstrategie doorgaans op een andere wijze ingericht worden. Bedrijven hebben andere wensen en zullen afwegingen op een andere wijze invulling geven. Daarnaast kan internet faciliteren bij de verkoop aan eindconsumenten. Denk aan dropshipping, een manier van verkoop waarbij één ondernemer/verkoper een andere ondernemer de levering laat verzorgen. Voor de klant is dit proces geheel transparant.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z