Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Barterdeal is een andere term voor ruilhandel. In plaats van geld te betalen voor een dienst of product staat er een andere dienst of product tegenover. Naast particulieren zijn er ook ondernemers die dergelijke deals sluiten. In dat geval speelt de Belastingdienst ook een rol in het geheel. Wat is een barterdeal en hoe verwerk je dit binnen de administratie?

Definitie barterdeal

Een barterdeal is niet anders dan ruilen. Een barterdeal kan door iedereen worden overeengekomen, in de praktijk is het een term die met name in een zakelijke omgeving toegepast wordt. In plaats van geld te betalen voor producten of diensten kan dit via barteren met gesloten beurs plaatsvinden. Beide partijen moeten hier een evenredig voordeel uit behalen. Denk aan een fotograaf die gratis een website laat bouwen door een webdesigner. De webdesigner laat de fotograaf een bruidsreportage maken voor het huwelijk van deze designer. De tarieven worden tegen elkaar weggestreept. Barteren is eveneens mogelijk met goederen.

Ruilhandel met factuur

Bij een barterdeal worden producten of diensten uitgewisseld. De kosten zijn fictief maar moeten wel in verhouding staan. Voor de Belastingdienst is het van belang dat zakelijke transacties geregistreerd worden. Ook moeten producten en diensten conform marktwaarde worden verhandeld. Het is dus de bedoeling dat beide partijen bij een barterdeal elkaar een factuur sturen. Als partij A een factuur stuurt naar partij B voor een bedrag van 1000 euro, en partij B een factuur stuurt naar partij A voor een bedrag van 1000 euro, dan is de eindsom 0 euro. Er hoeft geen geld overgemaakt te worden, in het administratie komen deze facturen wel terug. Ook zal er indien van toepassing BTW berekend worden. Dit zal eveneens tegen elkaar weggestreept worden.

Als er bij een barterdeal geen geld van eigenaar wisselt, waarom moet er dan toch een factuur worden uitgeschreven? In de eerste plaats om zakelijke overeenkomsten duidelijk vast te leggen in de boekhouding. Daarnaast is het ook een bewijs van bedrijfsactiviteit. De tijd die in een barterdeal project gestoken wordt kan zo tot bedrijfsuren worden gerekend, ook als er geen financiële compensatie voor is ontvangen. Dit kan van toepassing zijn bij de toetsing voor ondernemerschap wat met name voor starters een belangrijk punt is.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z