Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een tussenkop is een titel niet boven een tekst maar tussen een tekst wordt geplaatst. Hiermee kunnen subonderwerpen binnen een langere tekst worden gescheiden, het kan ook gebruikt worden om de aandacht te vestigen op een alinea. Wat is tussenkop en hoe werken header tags in HTML?

Definitie tussenkop

Een tussenkop is een subtitel of citaat die tussen een tekst wordt geplaatst. Er zijn verschillende vormen en toepassingen mogelijk, een overeenkomst is wel dat tussenkoppen opvallen. Omdat het lettertype groter is bijvoorbeeld, in een andere kleur of vetgedrukt. Enkele toepassingen zijn:

Een subtitel als inleiding voor een nieuwe paragraaf.
Een fragment uit de tekst herhaald.
Een citaat dat betrekking heeft op de tekst.

Naast de inhoudelijke betekenis is de tussenkop een manier om de indeling van de pagina te verbeteren. De definitie van tussenkop wordt in het Engels doorgaans subheader genoemd, toch is deze betekenis van het woord niet helemaal gelijk.

Tussenkop of subheader?

Een tussenkop kan een subheader zijn maar dit hoeft niet. Een header is een titel, een subheader is een subtitel die betrekking heeft op het volgende deel van een langere tekst. Een tussenkop kan als introductie voor de volgende paragraaf worden gebruikt maar het kan ook een andere betekenis of functie hebben in het geheel.

Header tags

Op webpagina’s komen tussenkoppen gemiddeld genomen vaker voor dan in drukwerk. Hier zijn enkele redenen voor aan te wijzen. In de eerste plaats kunnen webpagina’s aanzienlijk langer zijn omdat ze niet beperkt worden door een verticale marge. Een pagina kan naar beneden scrollen en meer content bevatten. Het gebruik van een tussenkop kan zo de leesbaarheid verbeteren. Daarnaast kunnen headers ook een effect hebben op de SEO waarde. Of dit nog steeds het geval is wordt betwist maar omdat H-tags in ieder geval de leesbaarheid ten goede komen worden ze nog wel vaak gebruikt. Er zijn zes mogelijke H-tags. H1 is de titel, H2 een tussenkop en zo verder tot H6.

Door Cascading Style Sheets (CSS) te gebruiken is het eenvoudig om de visualisatie van alle headers en subheaders aan te passen. Dit is een apart deel van de code die betrekking heeft op de vormgeving met standaard parameters die van invloed zijn op alle elementen die voorzien zijn van de juiste tags.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z