Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Landscape is letterlijk het Engelse woord voor ‘landschap’, in visuele media wordt hiermee een afbeelding of schermindeling bedoeld die breder is dan hoog. Het is daarmee het tegenovergestelde van Portrait, waarbij juist de hoogte groter is dan de breedte. Wat is Landscape en welke verhoudingen worden vaak gebruikt?

Wat is Landscape?

De Landscape betekenis wat visuele media betreft duidt op afbeeldingen of schermen die breder zijn dan hoog. Zo heeft een Full HD televisie beeld een verhouding van 16:9 met een resolutie van 1920×1080 pixels. Landscape in 4K bestaat uit 3840×2160 pixels. In gedrukte media, en voor smartphones wordt doorgaans een Portrait positie gebruikt, terwijl bij televisies en computerschermen Landscape meer gangbaar is. Bij tablets is de meeste variatie te zien. Mobiele toestellen bieden de mogelijkheid om het beeld aan te passen op de oriëntatie.

Het landschap aan beeldschermformaten

In de televisiewereld is een 4:3 lange tijd standaard geweest. Dit is technisch genomen een Landscape formaat, met verhoudingen die bijna vierkant zijn. In de jaren negentig van de twintigste eeuw zou de overstap gemaakt worden naar 16:9. Bioscoopfilms waren vaak nog breder met verhoudingen zoals 21:9. Bij smartphones is het aantal beeldschermformaten nog veel uitgebreider, waarbij de nadruk ligt op gebruik in verticale richting. Het beeld is dus hoger dan breed. Met video en spellen wordt doorgaans wel Landscape modus gebruikt. Hiervoor is een gyroscoop aanwezig die de oriëntatie van het apparaat kan bepalen.

Beeldscherm indeling

Veel websites hebben pagina’s die langer zijn dan één scherm, de gebruiker zal daarom moeten scrollen om de rest van de pagina te kunnen lezen. Wanneer de site een responsive design heeft zal de indeling automatisch aangepast worden op de verhouding van het scherm. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld een balk aan de zijkant op een Landscape scherm, bij een scherm in Portrait modus niet wordt weergegeven. Wanneer hier in het design geen rekening mee wordt gehouden kan belangrijke informatie onzichtbaar zijn voor een mobiele gebruiker.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z