Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Usability is de Engelse term voor “bruikbaarheid”, het staat voor de wijze waarop een product of website gebruikt wordt. Hierbij wordt gekeken naar de moeite die het kost om een doel te bereiken. Usability maakt onderdeel uit van de “user experience” ofwel de gebruikerservaring. Naast een gebruiksvriendelijke omgeving voor algemene bezoekers, kan er ook rekening gehouden worden met bijzondere doelgroepen. Wat is usability en waar kun je als aanbieder rekening mee houden?

Definitie usability

Bij een webshop wil de klant snel het juiste product kunnen opzoeken, om deze vervolgens te bestellen. Hoe meer stappen er in dit proces zijn, hoe lager de gebruiksvriendelijkheid wordt. En dat leidt weer tot een lagere conversie en omzet. Voorheen werd vaak de term “user friendly” gebruikt wat letterlijk “gebruiksvriendelijk” betekent. Maar dit is een behoorlijk brede en subjectieve term, niet iedereen heeft dezelfde ervaring bij het gebruik van een product of dienst.

Hoe ontwerp je een bruikbare website?

Bij usability gaat over het gemak waarmee een product gebruikt kan worden, of hoe eenvoudig het is om een website te bezoeken. Het maakt deel uit van UX design, het ontwerpen van de gebruikerservaring dus. De combinatie van mogelijkheden en de intentie van de gebruiker bepaalt de usability van een website. Dit zijn de drie voornaamste doelstellingen:

  1. De gebruiker moet bij het eerste bezoek aan een website begrijpen hoe deze site werkt zonder aanvullende tekst en uitleg.
  2. Het moet eenvoudig zijn om de beoogde doelstelling(en) snel en eenvoudig te bereiken.
  3. Bij herhaaldelijk bezoek moet het weer direct duidelijk zijn hoe de pagina werkt.

Bij usability kan ook gedacht worden aan speciale doelgroepen zoals mensen met een beperking. Zo kunnen er alternatieve teksten worden weergegeven of uitgesproken door een screen reader. Informatieve websites en pagina’s van overheden bieden soms speciale usability opties zoals het schalen van lettertypes of het voorlezen van de tekst.

Een mooi ontwerp is niet altijd een bruikbaar ontwerp, er moet een goede balans worden gevonden om de usability niet in het geding te brengen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z