Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

IP-adres staat voor Internet Protocol, dit is een uniek nummer dat toegekend wordt aan een apparaat dat verbonden is met het internet. Het wordt gebruikt om de host of het netwerk te identificeren, en om de locatie te bepalen. IP-adressen worden meestal weergegeven in een numerieke notatie die wordt bijgehouden door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) en vijf RIR’s (Regional Internet Registries). Wat is IP-adres en hoeveel adressen zijn er mogelijk?

Defintie  IP-adres

Ieder apparaat dat in verbinding staat met het internet heeft een uniek adres nodig. Zo kan bepaald worden vanuit welke locatie informatie wordt verzonden, en waar informatie naartoe gestuurd moet worden. Een IP-adres is daarmee de digitale versie van een postadres. Er zijn vaste IP-adressen die gekoppeld zijn aan een specifiek apparaat zoals een router in huis, er zijn ook IP-adressen die steeds vernieuwd worden bij het gebruik van een apparaat. Binnen een netwerk in huis worden vaak privé IP-adressen gebruikt, de centrale router heeft een openbaar IP-adres die direct in verbinding staat met het internet.

IPv4 en IPv6

De oude standaard voor IP-adressen is IPv4, een 32-bit systeem dat dateert uit 1983. Deze standaard geeft ruimte aan 4.3 miljard unieke adressen, een aantal dat in deze tijd niet meer voldoet. Daarom is er nu ook de IPv6 standaard die naast de oude IPv4 gebruikt worden. IPv5 was een experimentele versie die niet in gebruik is. De IPv6 standaard dateert uit 1998, en werkt op basis van 128-bit wat een maximaal aantal adressen van 340 triljard triljard (tweemaal dus) mogelijk maakt.

IP-adres verbergen

Er zijn verschillende redenen waarom personen of bedrijven liever niet hun IP-adres delen. Met VPN software is het mogelijk om het adres te maskeren. Zo kun je bijvoorbeeld de suggestie wekken dat het apparaat zich op een andere locatie bevindt, of om internetgebruik niet traceerbaar te maken. Voor internet marketing kan het uitlezen van een IP-adres waardevol zijn om (mogelijke) klanten te volgen en remarketing toe te passen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z