Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Lettertype is een set van tekens met een overeenstemmend design. De Engelse term is Font, als groep wordt de term Typeface gebruikt. Er zijn veel verschillende lettertypes die weer geschikt zijn voor afwijkende toepassingen en doelstellingen. Wat betekent Lettertype en wat maakt mooie Lettertypes aantrekkelijk?

Wat is Lettertype?

Zonder letters kun je geen tekst schrijven. Hoe deze letters eruit horen te zien is vastgelegd in het alfabet. Toch is er veel speling in de visualisatie van de afzonderlijke letters. Een Lettertype is een verzameling van al deze karakters, inclusief speciale karakters, die in een samenhangende stijl ontworpen zijn. Er zijn twee hoofdcategorieën Lettertypes te onderscheiden; Serif en Sans Serif. Wat betreft Serif is Times het meest bekende voorbeeld, deze Fonts hebben details aan de uiteinden. Bij Sans Serif (zonder schreef) is Helvetica de standaard, waar zelfs een documentaire over gemaakt werd. Courier is een bekend Serif Font dat een standaard schrijfmachine simuleert. Emoji worden als “Symbool Lettertype” aangeduid.

Gebruik van verschillende Lettertypes

Fonts met schreef lenen zich met name voor gedrukte boeken, terwijl de types zonder schreef beter uitkomen op een beeldscherm. Dat zijn er nog de verschillende standaard stijlen Bold (vet) en Italic (schuin). De vette variant kan weer onderverdeeld worden in Semi-Bold, Bold en soms ook Heavy. Combinaties van vet en schuin zijn ook mogelijk, tekstverwerkers kunnen onderlijnd en/of doorgestreept als variaties hanteren.

Alles behalve Comic Sans

Smaken verschillen, niet iedereen zal het eens zijn over mooie Lettertypes. Over wat lelijk is lijkt sneller overeenstemming bereikt te worden. Zo staat Comic Sans te boek als een Lettertype dat niet alleen lelijk maar ook ongepast zou zijn. Naast de wat vreemde spatiëring lijkt het op een Font uit een stripverhaal maar dan nét niet. Overdadig gebruik speelt ook een rol. Zo werd Papyrus na gebruik op de Avatar filmposter meer bekend als het “Avatar Font”. Het kon niet meer op zichzelf staan.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z