Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

CPS staat voor Cost Per Sale, de Engelse term voor Kosten Per Verkoop. De eigenaar van de website of dienst die de advertentie plaatst krijgt een bedrag per verkoop door de aanbieder. Het is daarmee een variatie op Cost Per Action (CPA) waarbij er per actie uitgekeerd wordt. Wat is CPS en hoe werkt deze methode bij zowel zoekmachine advertenties als bij affiliate marketing?

Definitie CPS

CPS wordt ook wel PPS genoemd, wat staat voor Pay Per Sale ofwel Betalen Per Verkoop. In tegenstelling tot Cost Per Click (CPC) wordt er niet betaald door de adverteerder voor iedere keer dat er geklikt wordt op een advertentie, maar pas wanneer er daadwerkelijk een verkoop heeft plaatsgevonden. Het is overigens niet hetzelfde als Cost Per Action (CPA), dit begrip is wat ruimer omdat er vele soorten acties mogelijk zijn die niet noodzakelijk gekoppeld zijn aan een verkoop.

Via een uniek kenmerk zoals een cookie of een unieke link kan bepaald worden wat de herkomst is van de klant, op basis daarvan zal de eigenaar van de bronvermelding betaald worden. Wanneer de verkoop plaatsvindt per telefoon en niet via een website kan er gebruik gemaakt worden van (roulerende) unieke telefoonnummers om de bron te bepalen.

CPS bij zoekmachine advertenties

Bij een standaard Pay Per Click systeem zoals Google deze hanteert loopt de adverteerder het risico dat er betaald moet worden voor kliks waar geen verkoop uit voortvloeit. Bij Cost Per Sale wordt pas geld uitgekeerd nadat de verkoop voltooid is.

CPS bij affiliate marketing

Cost Per Sale wordt vooral toegepast bij affiliate marketing, wanneer er een verkoop voortvloeit uit een verwijzing zal de website beheerder geld ontvangen. Vaak is er sprake van een overeenkomst tussen de aanbieder en een netwerk dat de affiliate marketing regelt. Hiervoor moeten doorgaans vaste kosten wordt afgedragen zoals opstartkosten en eventuele abonnementskosten. In dat geval zijn er wel vaste kosten, ook wanneer er niets verkocht wordt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z