Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Interpunctie is de term voor het gebruik van leestekens. Denk aan punten, komma’s en uitroeptekens. Het gebruik van dergelijke tekens is van belang voor de leesbaarheid van teksten. Wat is interpunctie en waar komen deze karakters eigenlijk vandaan?

Definitie interpunctie

In de Hebreeuwse taal worden alleen medeklinkers geschreven. De waarde die klinkers bezitten worden aangeduid door punten onder de medeklinkers te plaatsen. De definitie van interpunctie zoals we deze nu toepassen dateert uit de zeventiende eeuw. Het woord is afgeleid van de Latijnse woorden ‘inter’ en ‘punctum’. Het Griekse alfabet is gebaseerd op het Fenicische alfabet dat geen interpunctie kent. Om woorden van elkaar te scheiden werd een systeem van puntjes boven letters bedacht. Komma’s en punten werden ongeveer 200 jaar voor Christus geïntroduceerd door Aristophanes van Byzantium.

Gebruik van interpunctie

Niet iedere Westerse taal maakt gebruikt van dezelfde regels betreffende interpunctie. Daarnaast kunnen er ook verschillende stijlvormen bestaan evenals literaire interpretaties. In basis zal er aan het einde van een zin een ‘.’ komen te staan, gevolgd door een spatie en een nieuwe zin die begint met een hoofdletter. Als een langere zin in twee of meer delen wordt gesplitst, dan gebruikt men een ‘,’ ofwel komma. Om de leesbaarheid te verhogen wordt aanbevolen om zinnen beperkt te houden in lengte.

De wijze waarop aanhalingstekens worden geschreven verschilt per taal. Zo kunnen ze met “ of met ‘ worden aangeduid, soms onder en soms boven. De betekenis kan eveneens afwijken. Zo wordt in de Nederlandse taal een ‘ teken vaker gebruikt om een woord te benadrukken terwijl “ wordt gebruikt om citaten aan te duiden. In de Spaanse taal worden uitroeptekens en vraagtekens ook aan het begin van de zin geschreven maar dan omgedraaid.

Tekens hebben betekenis

Een komma kan van grote invloed zijn op de betekenis van een zin. Zo betekent “ik heb een hekel aan je buurman” iets heel anders dan “ik heb een hekel aan je, buurman”. In geschreven tekst kan nuance wegvallen, dit maakt interpunctie belangrijk. Er zijn naast leestekens ook speciale karakters zoals & @ % of combinaties van tekens zoals emoticons. Als iemand 🙂 schrijft geeft dit aan dat de boodschap als ‘vrolijk’ geïnterpreteerd moet worden. De drie tekens lijken op een gedraaid, glimlachend gezicht. Later zouden hiervoor specifieke karakters voor worden ontwikkeld genaamd ‘emoji’.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z