Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Baseline staat voor een basis waar men vanuit kan gaan. Deze term kan in veel sectoren toegepast worden. Met name in de statistiek en voor analytische doeleinden wordt deze basis bepaald om verschuivingen te bepalen. Zo kan worden vastgesteld of nieuwe acties tot een verbetering leiden of juist niet. Wat is een baseline en wat kun je met deze informatie?

Wat is baseline?

Het afgelopen kwartaal heeft een bedrijf 50% meer omzet behaald dan vorig kwartaal. Het kwartaal daarna heeft dit bedrijf 50% minder omzet gemaakt. Ligt het bedrijf daarmee weer op het oude niveau? Nee, de omzet ligt lager dan in de eerste periode omdat de baseline nu hoger ligt. 100 + 50% = 150. 150 – 50% = 75. Dit zijn het soort cijfers waar statistici mee uit de voeten kunnen, maar bij andere mensen vooral voor hoofdpijn zullen zorgen. Wanneer er een analyse wordt uitgevoerd kan de baseline het uitgangspunt bepalen, wat dit inhoudt kan enorm verschillen. Dit zal de conclusie weer beïnvloeden.

Cijfers liegen niet, ze kunnen wel misleiden

Wanneer je zegt dat er in 2019 200% meer immigranten uit Madagascar naar Nederland zijn gekomen, dan lijkt dit veel. Wanneer het aantal in 2018 op 1 lag en nu op 2 lijkt het plotseling een stuk minder. Dit komt omdat de baseline die in eerste instantie gesteld wordt niet overeenkomt met de perceptie. De toename klopt, van 1 naar 2, dit is 200%. Maar je hebt het over Nederland, een land met 17 miljoen inwoners. Cijfers zijn objectief, de interpretatie kan heel anders liggen. Met name in de pers worden cijfers en statistieken uit onderzoeken vaak gebruikt om snel een mening te vormen, terwijl de context veel complexer ligt dan in enkele zinnen in uit te leggen valt. Een baseline kan daarmee duidelijkheid scheppen en een houvast bieden, de interpretatie van het geheel kan wel sterk verschillen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z