Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een infographic is een visuele presentatie van informatie. Door complexe data in een afbeelding te verwerken kan ingewikkelde informatie op een laagdrempelige wijze worden overgebracht. Vaak hebben deze infographics een lineaire structuur, toch is dat niet altijd het geval. Wat is infographic en hoe wordt dit online toegepast?

Definitie infographic

De eerste infographics stammen uit de zeventiende eeuw, ver voor het digitale tijdperk dus. De infographic is nauw verbonden met de bekende diagrammen zoals een cirkeldiagram of staafdiagram. Door cijfers of andere informatie op visuele wijze weer te geven wordt de algemene boodschap snel duidelijk, mensen zijn immers sterk visueel ingesteld. Weerkaarten en routekaarten in het openbaar vervoer kunnen ook als infographics gezien worden, op het internet beschrijft het meestal een ander type afbeelding.

Infographics online

Op het internet wordt een infographic vaak verticaal ingedeeld, met een lineaire progressie. Bijvoorbeeld een tijdlijn met belangrijke data uitgelicht, of een stappenplan waarmee een complex onderwerp in de primaire elementen wordt opgedeeld. Door gebruik te maken van verbindingslijnen, kleuren en aantrekkelijke illustraties wordt een onderwerp op visuele wijze toegelicht. De focus van deze afbeeldingen is verlegd van een meer academische omgeving in het verleden, naar uitleg voor het grote publiek. De informatie in de meeste infographics is daarom relatief oppervlakkig van aard.

Gebruik op social media

Op social media diensten is het van belang de boodschap duidelijk, snel, en aantrekkelijk over te brengen, en dat is zeker het geval bij een goed ontworpen infographic. Hoewel deze afbeeldingen ook op websites gebruikt kunnen worden zijn ze minder interessant voor zoekmachine optimalisatie, omdat infographics in principe geen tekst bevatten die te indexeren valt. Vaak worden deze afbeeldingen gebruikt als samenvatting van een meer uitgebreid onderwerp, artikel of een serie webpagina’s.

Met een infographic kun je op een visueel aantrekkelijke wijze veel informatie in een korte tijd overdragen, waarbij met name social media platformen als distributie medium gebruikt worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z