Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Moz is een invloedrijke website wanneer het gaat om internet marketing en zoekmachine optimalisatie. Veel marketing professionals wenden zich tot deze website voor informatie en diensten over dit onderwerp. Moz heeft een spamscore ontwikkeld, deze score laat het percentage met websites zien met overeenkomstige kenmerken die door Google reeds gestraft of zelfs compleet verwijderd zijn. Wat is spamscore en waarom is deze score relevant voor SEO?

Definitie spamscore

Net zoals Google heeft ook Moz een zelflerend model toegepast om een spamscore te bepalen. Op het moment van schrijven worden er 27 overeenkomstige kenmerken herkend in de miljoenen websites die gestraft zijn door Google of zelfs geheel verwijderd zijn uit de zoekresultaten. Niet alle sites met een hoge spamscore zijn per definitie misleidend, maar de kans is groot dat het Google algoritme pagina’s met een hoge waardering een lagere ranking geeft in de zoekresultaten. Er zijn drie score groepen:

  • Een spamscore tussen 1-30% is laag.
  • Een spamscore tussen 31-60% is gemiddeld.
  • Een spamscore tussen 61-100% is hoog.

Link Explorer

De spamscore maakt deel uit van de Link Explorer, een dienst van Moz waarbij een aantal kenmerken van een website geanalyseerd worden met als doel de pagina te optimaliseren voor zoekmachines als Google en Bing. Registratie is verplicht om gebruik te maken van de Link Explorer, een beperkt aantal opdrachten is gratis. Daarna moet er een betaald abonnement worden afgesloten.

Onderzoek naar concurrenten

Naast het analyseren van je eigen website is het ook mogelijk om de spamscore van concurrenten te bepalen. Wanneer zij bijvoorbeeld een veel lagere score hebben kan dat de reden zijn voor een hogere ranking in Google. Bij een lage score is dat niet direct een reden voor paniek, het kan wel een indicatie zijn dat optimalisatie verstandig is. Anders kan een penalty vanuit Google op de loer liggen.

Met de spamscore van Moz kun je snel bepalen hoe gevoelig een website is voor een penalty of banning door Google.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z