Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

A/B test wordt ook wel “bucket test” of “split-run test” genoemd. Het is een willekeurige test op basis van twee variabelen, A en B. Met deze methode kunnen twee versies van bijna dezelfde methode getest worden om te bepalen welke versie het meest effectief is. Wat is A/B test en welke informatie kun je hieruit halen?

Het doel van A/B testen

Bij een A/B test worden twee identieke scenario’s getest met slechts één variatie die invloed kan hebben op het gedrag van de gebruiker. Zo kan versie A de huidige versie zijn die fungeert als controle, de B versie wordt gewijzigd om een mogelijk effect te bepalen. Veelvoorkomende doelen van deze vorm van web testing,  zijn de gebruiksvriendelijkheid en de conversie verbeteren.

Berekenen van een A/B test

Er zijn eenvoudige en complexe modellen mogelijk. Laten we uitgaan van een eenvoudig voorbeeld. Bij A/B testing wordt de groep opgedeeld in twee groepen van gelijke omvang. Laten we zeggen 500 bezoekers in groep A en 500 bezoekers in groep B. Bij het bezoek aan een website worden ze willekeurig doorgeleid naar een alternatieve pagina. De bezoeker weet niet dat ze een ‘alternatief’ te zien krijgen, ze weten ook niet of ze behoren tot de standaard groep of de controle groep. Alle 1000 bezoekers zullen pagina’s bezoeken, handelingen verrichten en voor een bepaalde tijd op de website informatie lezen. Als in beide groepen 500 bezoekers de website hebben bezocht kan er een analyse van de A/B test plaatsvinden. Wanneer blijkt dat er significante verschillen zijn in de testresultaten tussen groep A en B dan geeft dit handvatten om de website verder te optimaliseren.

Bepalen van doelstellingen

Het is van belang bij A/B testing dat er doelen worden gesteld met resultaten die meetbaar zijn. In een webshop kan het zo eenvoudig zijn als het verhogen van conversies. Een winkel wil meer klanten die een transactie succesvol afronden. Versie A is de standaard webshop. Het is gebleken dat veel bezoekers wel producten in het mandje leggen maar de transactie niet voltooien. In versie B wordt het proces van afrekenen vereenvoudigd door bezoekers direct naar de kassa te sturen na het toevoegen van een product. Dit vermindert het aantal stappen maar het risico ontstaat dat klanten minder producten aan het winkelmandje toevoegen. Daarom is het van belang om op voorhand duidelijke conversiedoelen te stellen.

Het aantal conversies is echter een andere doelstelling dan een hogere omzet of meer winst behalen. Het is bij A/B testing van belang dat de kaders duidelijk worden gesteld. Meer conversies betekent namelijk niet altijd meer omzet, denk aan een groter aantal kleine bestellingen. Als per product een andere winstmarge wordt gehanteerd dan kan een hoge omzet op artikelen die met verlies worden verkocht juist een negatief resultaat zijn. Een A/B test is daarmee veel meer dan een andere layout of een afwijkende pagina indeling.

Meer dan een A/B test

Omdat een test met slechts twee variabelen beperkt is, wordt er in praktijk vaak gebruik gemaakt van methodes als multivariabele testen waarbij meer dan twee versies ontwikkeld worden, of multinomiale testen waarbij meer dan één wijziging wordt aangebracht. Door verschillende opties naast elkaar te vergelijken kan relatief snel de meest optimale werkwijze worden bepaald. Deze methode is overigens niet uniek voor online marketing, het uitrollen van verschillende strategieën en variabelen wordt al veel langer toegepast in marketing. Internet maakt het vergelijken, en het in kaart brengen van data wel een stuk eenvoudiger.

A/B testen voor online marketing

In online marketing worden A/B testen vaak toegepast om de “verkooptrechter” te testen en te verbeteren, zo worden potentiële klanten, betalende klanten door middel van conversie optimalisatie. Denk aan het wijzigen van de tekst, de indeling of de kleurstelling van een pagina. Natuurlijk kan je ook een A/B test social media uitvoeren. Denk aan een A/B test Facebook bijvoorbeeld.

Resultaten vergelijken

Een heel eenvoudige manier om een A/B test uit te voeren is bijvoorbeeld een mailing campagne waarbij de ene helft een link krijgt getiteld “Reageer snel en gebruik code A”, en de andere helft krijgt het bericht “Reageer voor vrijdag en gebruik code B”. Door de respons te vergelijken kan het effect van een concrete deadline bepaald worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z