Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Proportioneel staat voor de verhoudingen van een zichtbaar object. Bij het schalen van voorwerpen of afbeeldingen dienen de proporties gelijk te blijven, anders kloppen de verhoudingen niet meer. Naast schaling duidt het ook op de onderlinge verhoudingen tussen hoogte, breedte en indien van toepassing ook diepte. Wat is proportioneel en hoe belangrijk is dit in lettertypes?

Wat is Proportioneel?

De proportioneel betekenis kan op verschillende manieren worden uitgelegd, naargelang de toepassing van het woord. Als we spreken van evenredigheid, zullen de verhoudingen van een ontwerp altijd gelijk zijn ongeacht de schaal. Wanneer een blok van 2 bij 3 meter geschaald wordt met een factor 10, dan zullen de afmetingen 20 bij 30 centimeter moeten bedragen om proportioneel te zijn. Dit wordt ook wel uitgedrukt in een schaal waarbij 1:1 staat voor de ware grootte en 1:10 voor een schaal van 1 op 10.

Kunst in perspectief

Leonardo da Vinci tekende rond 1490 de Vitruviusman, een afbeelding die de verhouding van een mens aangeeft. Deze tekening is een iconisch symbool geworden dat ook op de Italiaanse 1 euromunt prijkt. Michelangelo’s beeld van David heeft opzettelijk foutieve properties. Het bovenlijf is te groot in verhouding tot het onderlijf, omdat toeschouwers vanaf een lagere positie naar het beeld kijken. Dat de rechterhand te groot is wordt ook wel toegewezen aan de bijnaam van David; sterke hand.

Proportionele lettertypes

Lettertypes zijn in twee soorten onder te verdelen; proportionele fonts en niet-proportionele fonts (monospaced). Bij een proportioneel lettertype zijn de verhoudingen gebaseerd op de vorm van de letters, daarmee kan iedere afzonderlijke letter een andere breedte bezitten. Bij een monospaced lettertype is ieder karakter gelijk, wat voor een aantal toepassingen geschikt is. Proportioneel heeft de voorkeur omdat het prettiger leest, door andere letters te gebruiken kan een tekst met hetzelfde aantal karakters respectievelijk meer of juist minder ruimte innemen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z