Een website footer is het deel onderaan een webpagina die over alle pagina’s van een website te zien is met dezelfde inhoud. Deze HTML footer kan de contactgegevens bevatten of een sitemap, met of zonder interactieve elementen. Dit deel kan altijd in beeld blijven staan maar dat hoeft niet. Wat is een footer en wat zijn de praktische toepassingen van dit element op een website?
In drukwerk staat de footer voor het deel van de pagina waar het paginanummer en mogelijke annotaties worden geplaatst. In documenten wordt vaak gebruik gemaakt van standaard headers (bovenaan de pagina) en footers (onderaan de pagina) die op iedere pagina zichtbaar zijn met overwegend dezelfde inhoud. Een HTML footer maakt onderdeel uit van een webpagina, en zal normaal gesproken ook op de subpagina’s van hetzelfde domein worden weergegeven. Het biedt duidelijkheid voor de bezoeker en een uniformiteit wat de uitstraling van de website ten goede komt. Omdat een footer op de website automatisch wordt weergegeven op subpagina’s (wanneer dit zo is ingesteld binnen het CMS) kunnen wijzigingen eenvoudig worden doorgevoerd. Denk aan gewijzigde openingstijden.
Er zijn geen harde regels voor de inhoud van een website footer. Vaak wordt de contactinformatie van een bedrijf of organisatie hier vermeld. Ook een disclaimer of copyright melding die van toepassing is op alle pagina’s kan in dit deel van de pagina worden opgenomen. Er zijn ook websites die hier een sitemap plaatsen om navigatie eenvoudiger te maken. Wanneer er op een ander deel van de pagina al een functioneel menu aanwezig is zal een sitemap doorgaans geen meerwaarde bieden. Het is mogelijk om interactieve elementen te plaatsen in een HTML footer zoals een emailadres of een verwijzing naar een andere pagina. In principe verschillen de mogelijkheden op dit deel van de pagina niet met de rest, naast tekst kunnen hier ook andere elementen worden toegevoegd zoals afbeeldingen of social media iconen.