Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij mobile first wordt de mobiele versie van een website als uitgangspunt genomen voor de presentatie van een website in de browser. Voorheen werd een desktop versie vaak gereduceerd voor een juiste weergave op mobiele apparaten, tegenwoordig gaat men steeds vaker uit van smartphones om daar later een desktopversie van te maken. Wat is mobile first en welke aanpak is het beste?

Definitie mobile first

Ruim een helft van de zoekopdrachten wordt uitgevoerd op mobiele apparaten zoals smartphones, dit is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij zoekmachine optimalisatie. Ruim een kwart van internetgebruikers geeft aan zelden of nooit gebruik te maken van laptops of desktop PC’s. Het aantal mobiele gebruikers zal nog verder toenemen in de komende jaren. Daarmee wordt mobiel het leidende platform. Veel webdesigners en bedrijven geven daarom meer prioriteit aan de mobiele versie van de website, en maken later een meer uitgebreide desktop variant.

Afbreken of opbouwen?

Voor de opkomst van smartphones werden websites ontworpen voor PC’s, dat houdt in een groot beeldscherm in 4:3 verhouding, de mogelijkheid voor plug-ins zoals Flash, met als doelgroep mensen thuis of op kantoor. Na de introductie van de smartphone ontstond de behoefte aan een eenvoudige versie van de site voor mobiele apparaten, met minder data om te laden, geen plug-ins en met leesbare teksten.

Nu smartphones zo’n grote rol innemen wordt dit proces met mobile first omgekeerd; de website wordt ontworpen voor een mobiel apparaat en vervolgens uitgebreid naar een desktop versie. Overigens bieden mobiele apparaten steeds vaker functionaliteit die niet op desktop PC’s aanwezig is.

Responsive Design

Het is ook mogelijk om eenmaal een website te ontwerpen die dynamisch schaalt naar ieder individueel apparaat, op basis van de instellingen die vanuit de browser worden uitgelezen. Dit kan veel tijd besparen, de vrijheid van ontwerpen wordt daarmee wel ingeperkt. Dit fenomeen wordt ook wel responsive design genoemd.

Met de toenemende focus op mobiel internetten kan mobile first ontwerp een logische strategie zijn bij het ontwikkelen van websites.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z