Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een domeinnaam is een unieke naam die gebruikt wordt op het internet. Een domeinnaam kan ook invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie. Hoewel deze namen meestal gebruikt worden voor websites is het ook mogelijk om de naam te gebruiken als mailadres. Wat is domeinnaam en wat zijn de mogelijkheden?

Definitie domeinnaam

Een domeinnaam is een combinatie van letters die verwijst naar een IP adres. Een IP adres is de locatie van een website die wordt uitgedrukt in getallen. Vaak zijn domeinnamen beschrijvend van aard, bijvoorbeeld de naam van een winkel of een combinatie van woorden die een dienst omschrijft.

Top level domeinen

Een domeinnaam is gekoppeld aan een extensie. Dit kan een land code zijn zoals .nl voor Nederland of .be voor België. Daarnaast zijn er ook generieke top level domeinen zoals .com en .net. Wanneer je bijvoorbeeld “domeinnaam.nl” bezit staat dat volledig los van “domeinnaam.be” of “domeinnaam.com”. Wanneer je meerdere top level domeinen wilt bezitten hebt zul je iedere extensie apart moeten registreren. Voor websites die zich specifiek op Nederland richten ligt .nl het meeste voor de hand, voor commerciële doeleinden wordt ook vaak .com gebruikt. Maar je kunt op een .nl domein ook commerciële activiteiten verrichten.

Naast top level domeinen bestaan er ook subdomeinen zoals “domeinnaam.nl.subdomein”.

Welke domeinnaam kiezen?

Ten eerste moet een domeinnaam nog beschikbaar zijn voor het gewenste top level domein. Veel generieke termen zijn al bezet, ook minder specifieke merknamen kunnen al geclaimd zijn. Wanneer de eerste keuze niet meer beschikbaar is kan worden gekozen voor een alternatieve spelling (bijvoorbeeld met tussenstreepjes of afkortingen) of voor een top level domein dat nog wel beschikbaar is. Wanneer je echt een specifiek domein wilt bezitten kun je de eigenaar vragen om deze over te dragen, afhankelijk van het domein kunnen hier wel flinke kosten aan verbonden zijn. Voor de gebruiksvriendelijkheid heeft een duidelijk, kort en eenvoudig te spellen domeinnaam de voorkeur.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z