Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Onderscheidend vermogen staat voor de wijze waarop een merk, product of dienst zich onderscheidt van de concurrentie. Op internet zijn de mogelijkheden voor de klant enorm. Het is daarom van belang dat een bedrijf of organisatie zichzelf op een unieke wijze presenteert, op basis van kenmerken die concurrenten niet bezitten. Wat is onderscheidend vermogen en hoe kun je als onderneming het verschil maken?

Definitie onderscheidend vermogen

Ieder merk probeert een unieke positie in te nemen ten opzichte van de concurrentie. Dit kan op basis van duidelijke kenmerken zoals kwaliteit, prijs of service, het kunnen ook andere onderscheidende factoren zijn. Online zijn er extra uitdagingen, deels door de omvang van het wereldwijde web en deels door het vaak onpersoonlijke karakter van het internet. Het ontwerp en de indeling van een website kan het verschil maken, er zijn ook webshops die Bitcoin accepteren als betaalmiddel om zich daarmee te onderscheiden van de rest. De unieke kenmerken kunnen puur promotioneel zijn, denk aan het aantal volgers via social media. Het kan ook op basis van dienstverlening en extra services, zoals een live chat voor ondersteuning bij een hosting provider of video handleidingen op de site van een bouwmarkt.

Onderscheiden van de concurrentie

Pizza keten Domino’s wilde een uniek kenmerk toevoegen aan hun fast-food concept. Omdat pizza’s bij uitstek populair zijn bij bezorging werd het “30 minutes or less” concept bedacht. Wanneer een pizza niet binnen 30 minuten wordt bezorgd, zou deze gratis zijn. Dit onderscheidend vermogen heeft de keten veel succes opgeleverd, al zijn ze ondertussen niet meer het enige bedrijf met dit aanbod. Online kun je Bol.com als voorbeeld nemen, die voor een deel van het assortiment een ‘same-day delivery’ biedt. Producten worden op de dag van bestelling geleverd. De ruime retourvoorwaarden zoals IKEA die hanteert is ook een voorbeeld van onderscheidend vermogen door een merk.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z