Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

User Interface Design staat voor het ontwerp van de gebruikersomgeving. Hoewel dit met name gericht is op visuele elementen valt ook spraakbesturing onder de UI. Naast een aantrekkelijke omgeving om naar te kijken, is het ook van belang dat interactieve elementen duidelijk zijn, en aangepast op de specifieke toepassing en gebruiker. Wat is User Interface Design en hoe ontwerp je een functionele UI?

Definitie User Interface Design

UX staat voor User Experience, UI staat voor User Interface en GUI staat voor Graphical User Interface. UI maakt onderdeel uit van UX, de ervaring van gebruikers wordt voor een groot deel bepaald door de interactieve functionaliteit. Daarbij zijn er een aantal basisvoorwaarden waaraan voldaan moet worden zoals:

1. Consistent

Wanneer op de eerste keuzepagina een groene knop rechts betekent ‘verdergaan’, en op de volgende pagina is er een rode knop links om verder te gaan, is dat niet consistent. Knoppen en andere interactieve elementen moeten consistent zijn in positie, vormgeving en functie.

Voorbeeld: Consistentie bewust doorbreken komt helaas regelmatig voor. Denk aan een app met advertenties die je rechtsboven met een ‘sluiten’ knop kunt wegdrukken. Na enkele advertenties staat op die plek plotseling ‘aanschaffen’ terwijl ‘sluiten’ naar links is verhuisd.

2. Intuïtief

Mensen hebben een ingebouwde logica die in de meeste gevallen overeenkomt. Bij goed User Interface Design hoeft de gebruiker niet na te denken of te twijfelen, alle elementen zijn op een logische plek te vinden.

Voorbeeld: De knop voor ‘verder’ staat rechts, de knop voor ‘terug’ staat links. Een groene kleur staat voor bevestigen en een rode kleur betekent annuleren. Positie en kleur gaan voor tekst bij intuïtief design.

3. Snel

Hoe minder het aantal stappen om tot het gewenste resultaat te komen, hoe beter het ontwerp. Is die tussen stap écht nodig of maakt dit het traject alleen maar langzamer?

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z