Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een verdienmodel is een concept waarin wordt vastgesteld hoe een bedrijf omzet zal draaien en winst zal maken. Daarbij worden verschillende factoren gewogen waaronder het aanbod, de beoogde klanten en de wijze waarop verkopen tot stand zullen komen. Met de opkomst van e-commerce en online shopping zijn er nieuwe modellen ontstaan om inkomsten te genereren. Wat is een verdienmodel en hoe stel je een dergelijk model samen?

Hoe maak je een verdienmodel?

Je kunt als bedrijf op vele manieren inkomsten genereren. Omzet maken is daarbij niet voldoende, er moet aan het einde ook winst worden gemaakt. Hoewel dat laatste binnen hedendaagse verdienmodellen niet altijd vanzelfsprekend is. Hier zijn de tien meest gangbare verdienmodellen:

  1. Abonnement: Dit is een model waarbij herhaalde inkomsten gegenereerd worden bij een grote groep gebruikers. Denk aan Netflix of Spotify.
  2. Adverteren: Media outlets vragen geld voor het plaatsen van advertenties bij hun content. Dit wordt soms duidelijk aangegeven, maar niet altijd.
  3. Arbitrage: Wanneer er in verschillende markten prijsverschillen bestaan voor dezelfde goederen kan inkoop en verkoop een snelle winst opleveren. Denk aan handel in valuta.
  4. Commissie: Wanneer er een transactie plaatsvindt zal de tussenpersoon een betaling ontvangen. Affiliate marketing werkt op deze wijze.
  5. Donaties: Er zijn organisaties die geen geld vragen voor hun diensten, maar afhankelijk zijn van donaties van derden. Wikipedia is een voorbeeld van een donatie model.
  6. Betalen-voor-dienst: Hier wordt een bedrag gerekend voor iedere keer dat er gebruik wordt gemaakt van een dienst, zonder vaste kosten of contract. Dit verdienmodel is terug te zien in de “Gig economy”.
  7. Huren / Leasen: De klant betaalt voor gebruik van goederen maar wordt geen eigenaar van deze goederen. Vaak zal onderhoud en reparatie deel uitmaken van deze dienst.
  8. Rente: Geld van anderen wordt belegd of anderszins gebruikt om winst te genereren. Banken waaronder ook PayPal maken hier gebruik van.
  9. Investeren: Door te investeren in bedrijven of producten kan bij terugbetaling een percentage winst worden behaald. Denk aan crowdfunding investeringen.
  10. Markup: Dit is het bekende verdienmodel dat winkels gebruiken door goedkoper in te kopen bij de groothandel en duurder te verkopen aan de consument.

Afhankelijk van het soort onderneming wordt een passend verdienmodel bepaald. Vooraf moet hier goed over nagedacht worden, er zijn bedrijven die gaandeweg naar andere modellen overstappen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z