URL staat voor Uniform Resource Locator, de meeste mensen zullen het kennen als het webadres waar een website zich bevindt. Technisch gezien is het een soort Uniform Resource Identifier, maar in de volksmond wordt voor beide systeem dezelfde term gebruikt. Wat is URL en hoe worden deze adressen op het wereldwijde web ook nationaal gebruikt?
URL’s stammen uit 1994, en werden voor het eerst beschreven door Tim Berners-Lee, de grondlegger van het wereldwijde web (www). Browsers verwijzen normaal gesproken naar een http adres die standaard op port 80 staat. Berners-Lee gaf later aan dat hij liever “/“ tekens in plaats van “.” tekens had gebruikt.
Domeinnamen worden geregistreerd via een erkende domeinregistrant die het adres beheert in opdracht van een klant. In Nederland worden .nl en .com het meeste gebruikt. Hoewel .com niet gekoppeld is aan een land zullen deze pagina’s vaak Engelstalig zijn. De domeinextensie geeft herkenbaarheid aan een webpagina, en maakt het mogelijk andere URL’s te koppelen aan internationale domeinextensies.
Wanneer URL’s met afwijkende karaktersets worden gebruikt, zullen deze automatisch geconverteerd worden naar karakters die bruikbaar zijn in ASCII. Zo kunnen URL’s ook bijvoorbeeld Chinese karakters bevatten die via punycode worden omgezet.
Voorheen was het nodig om www in te typen voor de URL, dit is niet meer nodig mits de website op de juiste wijze geconfigureerd is. Daarnaast wordt er nog onderscheid gemaakt tussen een onbeveiligde http verbinding en een https verbinding met een SSL certificaat.
Om meerdere domeinnamen te koppelen aan één website kan er gebruik gemaakt worden van een URL redirect. Wanneer iemand een www adres intikt wordt de link automatisch doorgestuurd naar een andere pagina. Hierbij is er de keuze om het oorspronkelijke adres te laten zien, of de domeinnaam van de bestemming. Wanneer een organisatie van naam verandert kunnen mensen met de oude koppeling automatisch worden doorgestuurd. Ook kunnen meerdere schrijfwijzen gebruikt worden zonder de noodzaak voor unieke websites die hieraan gekoppeld zijn.