Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een mailinglijst is een lijst met e-mail adressen die gebruikt worden om berichten te sturen naar personen of bedrijven die zich hebben aangemeld voor deze lijst. Dit kunnen promotionele berichten zijn of informatie over de dienstverlening. Wat is een mailinglijst en kun je zomaar iemand een mail sturen?

Definitie mailinglijst

Je kunt als persoon iedereen met een e-mail adres een bericht sturen. De ontvanger hoeft hier niet eerst toestemming voor te verlenen. Het ligt anders als het een organisatie betreft die berichten wil sturen. Voorheen bestond er een ‘opt-out’ principe. Iedereen kon berichten ontvangen, als ze dit niet wilde dan moest de ontvanger hiervoor zelf actie ondernemen. Het kon een uitdaging zijn om een adres van de mailinglijst te krijgen. Later werd verplicht dat organisaties in iedere promotionele mail duidelijk een link zouden opnemen naar een pagina om verwijderd te worden van een lijst. Nu is er sprake van opt-in, zonder expliciete toestemming van de ontvanger mogen berichten vanuit bedrijven of andere organisaties niet zomaar toegestuurd worden.

Waarom is een mailinglijst belangrijk?

Een lead is een potentiële klant waar al een contactmoment mee heeft plaatsgevonden. Dit kan het bezoeken van een website zijn of het aanvragen van informatie bij een aanbieder. Deze eerste stap is belangrijk om een verkoop tot stand te kunnen brengen. Het is niet toegestaan om een mailadres zonder toestemming vooraf op een mailinglijst te plaatsen, daarom zijn er verschillende methoden bedacht om consumenten te activeren. Denk aan een korting bij de eerste bestelling na inschrijven op een nieuwsbrief. Als het adres eenmaal op de mailinglijst staat dan moet de ontvanger initiatief nemen om zich af te melden.

Reclame of andere informatie

Het kan voor een aanbieder van belang zijn om een e-mail adres op een mailinglijst te plaatsen. Denk aan het verstrekken van aangepaste Algemene Voorwaarden. Dit moet kenbaar worden gemaakt. Als er zowel promotionele berichten als informatieve berichten worden verzonden is het mogelijk om de ontvanger te laten kiezen voor het type berichten dat ze zullen ontvangen. In mailing applicaties is het mogelijk om per ontvanger de gewenste berichten in te stellen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z